Kampaň proti běloruskému režimu aneb tak trochu jiný hokej

Praha – Videoklip upozorňující na porušování lidských práv v Bělorusku hlásí debut na internetu. Před nadcházejícím mistrovstvím světa v hokeji ho připravila organizace Člověk v tísni. Zajímavý je především tím, že je prezentován jako hokejové utkání, ve kterém se však Fair Play rozhodně nehraje a „trenér“ Alexandr Lukašenko to moc dobře ví. Na druhou stranu  reprezentanti ani mezinárodní hokejová federace v místě konání šampionátu žádný problém nevidí.

Televizní hokejové studio a v něm dva moderátoři, kteří komentují právě odehranou první třetinu hokejového zápasu: Odhodlané týmy na obou stranách, vzápětí však přichází tvrdý forčeking (ze strany policejních složek) – na obrazovce místo utkání běží brutální záběry z běloruské protirežimní demonstrace.

„Samozřejmě tvrdá hra k hokeji patří, ale to už je trochu příliš,“ hlásají komentátoři ze studia.

Sportovní terminologií popisují komentátoři Bělorusko jako zemi, kde je porušována svoboda slova nebo zákaz shromažďování. Všechno má být taktikou trenéra – rozuměno běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Zákeřné hry svých svěřenců si je prý moc dobře vědom.

„Snažili jsme se stylizací do klasického komentování zápasu nějakým způsobem ukázat odvrácenou stranu běloruského režimu,“ podotkl Jan Žaloudek z kreativního studia Družina.

Cílem autorů je upozornit, že podobné sportovní akce využívají nedemokratické režimy hlavně k vlastní propagaci. „Režim se bude pokoušet vytvářet Potěmkinovu vesnici, krásnou realitu o šťastné zemi, o šťastném Bělorusku, které vítá hokejové fanoušky,“ doplnil Rostislav Valvoda, vedoucí Východoevropských programů Člověka v tísni.

Na vystoupení českých hokejistů klip nebude mít vliv

„Na naši účast na šampionátu to nemá žádný vliv. My tam jedeme hrát hokej a snažit se dosáhnout co nejlepšího výsledku,“ řekl mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

„Každý má právo vyjádřit názor. Jsem ale přesvědčen, že není povinností sportovních organizací, aby dělaly práci za politiky. Není šťastné míchat tyto věci dohromady,“ podotkl René Fasel z Mezinárodní hokejové federace.

Podobné video vzniklo i v únoru – tehdy před začátkem zimní olympiády v ruské Soči.