Absurdita roku 2014: Muzikanti nesmějí hrát některé písně na přání

Praha - Absurditou roku 2014 je nařízení, kvůli kterému hudebníci nemůžou hrát písničky na přání. Minimálně dvacet dní před vystoupením totiž musí poslat provozovateli klubu seznam písní, a ten ho pak deset dní před akcí posílá ochráncům autorských práv. Výsledky ankety, která upozorňuje na nesmyslné administrativní povinnosti, vyhlásili organizátoři v pražském hotelu Jalta.

„Co nejpřesnější seznamy užitých děl, tedy na živé hudební produkci skutečně odehraných skladeb, jsou zásadně důležité pro to, aby kolektivní správce (OSA) správně adresně vyúčtoval vybrané autorské odměny,“ reagoval Jan Vondryska z vedení a správy nových médií ministerstva kultury. Ačkoli na klientském centru Svazu pro ochranu autorských práv hrozí za neúplný seznam pokuta, ministerstvo tvrdí, že lhůty nejsou sankciovány a uživatelé jsou motivováni spíše formou slev. Žádné změny nařízení se podle něj neplánují.

Druhé místo si v anketě odneslo nařízení státu, kdy po všech velkoobchodnících s pohonnými hmotami požaduje kauci dvacet milionů korun. Důvodem je to, že nepoctivým prodejem pohonných hmot přichází stát o miliardy korun ročně. Mezi sedmi nejkřiklavějšími kandidáty se objevila například také nemožnost otevřít restaurační zahrádku podle rozhodnutí majitele nebo postavení domu svépomocí.

Anticena Absurdita roku, která se již sedmým rokem vyhlašuje v rámci podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a GE Money Bank Živnostník roku, má za sebou úspěšnou historii. Díky ní se totiž podařilo mnoho byrokratických nesmyslů zrušit. Jsou mezi nimi například evidence o kontrolách na provozovně, povinné zdravotní prohlídky brigádníků, vedení knihy jízd nebo zrcadlo ve fyzioterapeutické ordinaci.