Vzpomínka na konec války na ruské ambasádě bude letos bez Zemana

Praha – Prezident Miloš Zeman se nezúčastní recepce, kterou v pátek uspořádá ruská ambasáda k 69. výročí konce druhé světové války. Do Bubenče nepřijde ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nebo některý z jeho náměstků, oznámili prezidentův mluvčí a mluvčí ministerstva. Příčinu nesdělili, v posledních týdnech ale Zeman opakovaně tvrdě vystoupil proti Moskvě kvůli ukrajinské krizi.

Miloš Zeman letos pošle 9. května na recepci k výročí konce druhé světové války na ruskou ambasádu ředitele svého zahraničního odboru Hynka Kmoníčka, uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Sám nepřijde, slavit vítězství nad nacismem bude při českých oslavách o den dříve.

Podle mluvčí ministerstva zahraničních věcí se na ruskou slavnost nechystá ani nikdo z politického vedení úřadu. Reprezentovat ho tak bude pouze některý z nižších úředníků.

Čeští představitelé v posledních měsících kritizují postup Moskvy v ukrajinské krizi. Republika neuznala březnové připojení poloostrova Krym k Rusku, ministr Zaorálek nedávno vyslovil podezření, že Rusko intervenuje na východě Ukrajiny. Zeman zase potom vyzval Severoatlantickou alianci a Evropskou unii k preventivnímu zastrašení Ruska od rozšíření vojenských akcí na Ukrajině a vyslovil se pro vstup jednotek NATO na Ukrajinu, pokud ruská armáda rozšíří své operace mimo Krym. „Něco jiného je obsazení Krymu, který nikdy k Ukrajině nepatřil (…) a něco úplně jiného je vpád na území suverénního státu,“ řekl prezident.

Loni se Miloš Zeman recepce na ruském velvyslanectví zúčastnil. Jeho tehdejší mluvčí Hana Burianová posléze uvedla, že přišel nemocen. To se podle ní projevilo také malátným krokem při ceremonii vyzvednutí korunovačních klenotů v pražské katedrále, která následovala záhy po slavnosti na ambasádě.