Zájemci mají poslední den na požádání o voličský průkaz

Brno – Dnes mají Češi poslední možnost požádat o voličský průkaz pro volby do Evropského parlamentu. Rozhodující je datum doručení na úřad, poštou už proto žádost nemá smysl posílat. Stále je ale možné poslat ji elektronicky nebo ji doručit na úřad osobně – navzdory státnímu svátku jsou totiž na řadě míst úředníci mimořádně v práci. Průkaz potřebuje každý, kdo chce volit mimo svoje trvalé bydliště.

Výjimečně otevřeno má i ve státní svátek radnice městské části Brno-střed. Na přepážky ale dopoledne přišlo s žádostí o vydání voličského průkazu jen pár zájemců. „Překvapilo nás, že je zájem poměrně malý, dopoledne zatím přišlo jen asi osm lidí,“ potvrdila úřednice Libuše Linhová.

S platným voličským průkazem může jeho držitel volit kdekoliv v rámci České republiky. Zájem o průkazy je ale podle úřadů výrazně nižší než při podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. „V porovnání s posledními evropskými volbami je ale zájem vyšší,“ dodala Linhová.

Úřednice Libuše Linhová o zájmu o voličské průkazy (zdroj: ČT24)

Volby do Evropského parlamentu se konají v pátek 23. května 2014 od 14:00 do 22:00 a v sobotu 24. května 2014 od 8:00 do 14:00.

Pro to, aby mohl český občan volit v zahraničí, musí splnit podmínky dané země. Obvykle je nutné zapsání na příslušný seznam voličů, zájemce však nevolí kandidáty české, ale dané země. Pokud by tedy šlo například o Čecha žijícího ve Francii, vybíral by z francouzských kandidátů na europoslance.

Stejná pravidla platí samozřejmě i pro cizince z členských zemí, kteří žijí v České republice. Termín pro zapsání cizinců do seznamu voličů uplynul už 13. dubna. V případě evropských voleb není možné hlas odevzdat na zastupitelských úřadech v zahraničí.

Vydáno pod