Chládek cítí u Zemana podporu pro více peněz do školství

Lány – Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) na neformální schůzce v Lánech probíral s prezidentem Milošem Zemanem situaci českého školství. Zeman podle Chládka souhlasil s tím, že resort potřebuje více peněz ze státního rozpočtu. Ministr pro rozhovor s prezidentem využil své dnešní účasti na běžeckém závodě v zámeckém parku. Vedle rozpočtu přišla řeč i na další témata, včetně otázky způsobu jmenování profesorů.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pro příští rok navrhuje pro ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zvýšení rozpočtu ve srovnání s letoškem o 83 milionů korun. Chládek to ale označil za nepřijatelné a požaduje navýšit objem peněz o tři až pět miliard. Jen zvýšení počtu žáků ve školách dané demografickým vývojem totiž podle něj přinese v roce 2015 zvýšení výdajů o 1,9 miliardy. Ministerstvo školství hospodaří přibližně se 125 miliardami korun. 

Podporu ministr našel u prezidenta Zemana. „Shodli jsme se v tom, že je nutné podpořit navýšení rozpočtu. Prezident souhlasil, že platy pedagogů i nepedagogických pracovníků jsou velmi nízké,“ řekl Chládek.

Chládek se Zemanem řešil i otázku jmenování profesorů. Ta je problematická od loňského jara, kdy prezident dlouho odmítal jmenovat literárního historika Martina C. Putnu kvůli jeho údajně nevhodnému vystupování na veřejnosti. Nakonec Putnu jmenoval, ale požadoval změnu způsobu jmenování. Kvůli sporům museli další profesoři čekat na jmenování od podzimu do letošního března, kdy se Chládek s prezidentem dohodl, že hlava státu jmenovací dekrety podepíše, ale předávat je bude ministr. Nyní už žádosti o jmenování podalo dalších 22 kandidátů na profesuru, kteří prošli náročným řízením vědecké a umělecké rady vysokých škol. 

Chládek začne řešit jmenování profesorů, až přijde 40 žádostí

Chládek dnes s prezidentem situaci probíral, ale konkrétní závěry z debaty nevzešly. Plánuje o tom jednat, až bude aktuální další kolo jmenování profesorů. To bude ve chvíli, kdy bude na ministerstvu alespoň čtyřicet žádostí. „Pak bych se pana prezidenta zeptal, zda trvá na svém postoji, že jmenovací dekrety podepíše, ale předávat je bude ministr,“ poznamenal Chládek. Definitivně by měla jmenování profesorů upravit novela vysokoškolského zákona, která by měla být připravena v červnu. Pokud projde legislativním procesem, měla by platit od roku 2015.