Americká vlajka z Litomyšle po 70 letech přivítá své vojáky

Litomyšl – Marie Brunová ušila za války, v nebezpečí života, vlajku Spojených států amerických. Nakonec s ní ale osvoboditele nepřivítala. Vlajku pak rodina schovávala 70 let, nejprve před nacisty, pak před komunisty. Přání paní Brunové po letech splní její syn, který vlajku odveze na oslavy do Francie.

Americká vlajka z Litomyšle po 70 letech přivítá své vojáky (zdroj: ČT24)

Maminka Václava Bruny ušila americkou vlajku v utajení za nacistické okupace v roce 1944 doma v Litomyšli. „Občané východočeské Litomyšle doufali, včetně mých rodičů, že přivítají jako osvoboditele Američany. Rodiče chtěli zamávat svým osvoboditelům,“ uvedl Václav Bruna. „Značilo to i velkou naději, kterou ta paní v sobě chovala. V tomhle byla podvedena velkými dějinami. Ta naděje reálná nebyla,“ komentoval historik Jiří Hutečka. Litomyšl v květnu 1945 osvobodili Rusové. Vlajka s hvězdami a pruhy se do běhu událostí najednou nehodila.

Mít doma vlajku Spojených států za vlády všemocného gestapa a pak v 50. letech za vlády komunistů bylo nebezpečné. „Neumím si představit, že by se v dnešní době dokázali lidé takhle vlastenecky postavit a nést to riziko,“ komentovala manželka Václava Bruny. Sám zubní lékař Bruna ví o nesvobodě své. V 80. roce ho na víc než rok zavřeli za šíření protikomunistické Charty 77 na Slovensku.

Téměř 70 let od konce války ale splní Václav Bruna přání rodičů. Začátkem června zamává vlajkou americkým vojákům při oslavách vylodění spojenců v Normandii. S předstihem, už před dvěma lety, si Brunovi objednali ve Francii hotel, aby mohli být na pláži Omaha, kde se spojenci v roce 1944 vylodili, s maminčinou vlajkou co nejblíž.