Obsah českých autolékárniček může mít k ideálu daleko

Praha – Autolékárničky: sada první lékařské pomoci, která může zachránit životy. Štáb ČT oslovil odborníka, aby u nových modelů otestoval funkčnost jednotlivých částí. Povinná autolékárnička se dá pořídit i do tří set korun, výsledkem ale bylo hned několik nedostatků. Náhodně vybraný balíček obsahoval netěsnící dýchací masku, malé obvazy nebo třeba tupé nůžky. Tyto součásti jsou ve zdravotnictví téměř nepoužitelné, při policejní kontrole ale bez problému obstojí.

Test autolékárničky (zdroj: ČT24)

V autě ji musejí vozit všichni řidiči. Jenom pět procent z nich ale ví, co autolékárnička obsahuje. První problém přichází už při rozbalení. Záhy po nehodě totiž musí člověk nejčastěji vše rychle vysypat na hromadu a zorientovat se, což při silném psychickém vypětí nemusí být snadné. „Je tam řada nějakých letáčků. Když se laik k podobnému návodu dostane, je sice schopen to přečíst, ale jeho mozek už v dané situaci nemusí být schopen vyhodnotit správně, co je tam napsáno,“ říká oslovený záchranář Marek Hylebrant.

Ideální tak jsou lékárničky s průhlednými platovými kapsami a postup znázorněný místo složitých textů nejlépe formou jednoduchých obrázků. Jednou z nejproblematičtějších částí je resuscitační maska. Už dřívější průzkumy středočeské záchranky odhalily, že si se správnou manipulací poradila slabá polovina oslovených lidí. Chyba ale není jen na straně uživatelů. Redakcí náhodně vybraný balíček obsahoval masku, která po jednoduchém sestavení nedržela pohromadě a netěsnila. Nejjednodušší je dýchání z úst do úst praktikovat bez ní, anebo jen stlačovat hrudník.

Nečekanou komplikací může být i přístup k ráně přes oblečení. Přiložené nůžky si totiž poradily jen se slabými látkami. Například u jeansů nebo motorkářské bundy je proto takový nástroj spíše bez šance. Další vady záchranář odhalil u obvazů. Ty totiž často mohou být příliš malé a k zastavení masivního krvácení nevhodné.   

Zatímco běžná autolékárnička obsahuje kolem 6 malých obvazů - a v případě nouze se dají použít všechny naráz - v pořízené motolékárničce byla jenom dvě balení. „To mě docela zaráží. Když si představíte těžkou nehodu motorkáře a k němu přiběhnou kolemjdoucí, tak si nedovedu představit, že by s tímto zastavovali masivní krvácení,“ poznamenal záchranář. Naopak rukavice testem prošly, v lékárničce by jich ale mělo být víc. Při záchraně životů se totiž snadno roztrhnou. Zlepšila se i kvalita škrtidel nebo termofólií.