Vládě se rozklížil legislativní plán, stihne klíčové normy?

Praha – Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) má za sebou sto dní v úřadu, ministři už přiznávají, že kabinet nedokáže do prázdnin naplnit svá předsevzetí. Premiér v úterý zdůraznil, že práce na novele zákona o státní službě musejí být urychleny, aby začal platit už od příštího roku. Zpoždění nabrala i další klíčová norma – zákon o prokazování původu majetku. Sobotka požaduje v těchto dvou případech mimořádnou schůzi sněmovny, která by se předlohami zabývala nezvykle během letních měsíců.

Dohady o služebním zákoně jitří koaliční jednání i celou politickou scénu. Zatímco Sobotka považuje brzké předložení legislativního znění poslancům za závazek vlády, vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se k odhadovanému harmonogramu staví spíše skepticky. Podle něj předlohu sněmovna v červnu a Senát v červenci přijmout nestihnou. „My jsme ztratili několik měsíců tím, že když jsme se na něčem dohodli, tak jsme přišli na další jednání a začalo se o tom, co už bylo dohodnuto, mluvit znovu,“ řekl pro ČT.

Pokud zákon nenabude účinnosti od ledna 2015, ohrozí to podle Sobotky čerpání evropských dotací. I v tomto ohledu se lidovci brání tomu, že by z jeho nepřijetí automaticky plynulo zastavení dotací z EU. Sobotka požaduje pracovně strávené léto pro poslance: „Navrhuji, abychom svolali mimořádnou schůzi sněmovny v létě a doprojednali tento zákon.“

Už v červenci by podle původního vládního plánu mělo vzniknout Generální ředitelství státní služby. To ale znamená, že do té doby musí zákon schválit obě komory parlamentu. Na podzim by pak měl kabinet jmenovat šéfa úřadu – takzvaného superúředníka.

Plán přijetí některých zákonů pokulhává (zdroj: ČT24)

Opoziční ODS tvrdí, že místo plánů jak odpolitizovat státní správu, ztrácí Sobotkův kabinet čas s dosazováním svých lidí na úřednické posty. „Bylo od jmenování vlády propuštěno asi 500 zaměstnanců ministerstev, ale na jejich místa přišlo zhruba 700 lidí,“ tvrdí předseda strany Petr Fiala.

Našponovaná jsou i majetková přiznání

Ministerský předseda tlačí i na zrychlení zákona, který zavádí majetková přiznání. Přípravu normy totiž bedlivě sleduje i prezident Miloš Zeman, který ji označil za jednu ze svých priorit při nástupu do prezidentské funkce. Zákon má řešit především problematiku rozporu mezi příjmy poplatníka a jeho skutečným majetkem.

Ministerstvo financí počítá s plánem, podle něhož má předloha jít na vládu až v září, Sobotka by ji ale rád začlenil do novely o daních z příjmů. A tu má kabinet na programu už v červnu. K přijetí zákona by tak mohlo dojít do konce roku.

Místopřededa TOP 09 Miroslav Kalousek o majetkových přiznáních: „Ten nástroj bude pouze šikanovat poctivé. Ti nepoctiví najdou snadno způsob, jak to obejít.“