Češi se neštítí krást v lese dřevo

Praha - Lesy v Česku čelí nájezdům zlodějů dřeva, každý den se objevují nové případy. Nejde přímo o velké těžební stroje a nákladní auta, ale o soukromníky třeba jen s přívěsem. Škody však rychle narůstají a dokazovat podobné krádeže není jednoduché.

Do lesa si zloději zajedou osobním autem, někdy dokonce traktorem. U cesty poskládané dřevo kradou ve dne i v noci. „Mohou to být desetitisíce, ale v případě kulatinového dříví se může jednat i o statisíce korun,“ popisuje své zkušenosti vedoucí výroby z Lesního družstva Vysoké Chvojno Ondřej Valenda. 

Navíc zloději vyrážejí do lesů nejenom na podzim, ale právě teď na jaře, kdy se v revírech hodně těží. Některé zloděje už hajní v lese nachytali. Obvykle jde o lidi z okolních vesnic. „Jsou většinou překvapení z toho, že si k nim vůbec něco dovoluji říct. Ale okamžitě to řešíme s policií, protože to je krádež,“ vysvětluje hajný Městských lesů Chrudim Pavel Pešek. 

Události: Krádeže dřeva v lesích (zdroj: ČT24)

Krade se i dřevo z okolí chat

„Nejde pouze o krádeže dřeva pokácením stromů, ale i o naštípané dříví, které je uložené nedaleko nějaké chalupy,“ říká mluvčí Policie ČR Pardubice Eva Maturová. Z lesa stačí odvézt zhruba pět kubíků dřeva a přilepšení na zimu se rázem stává trestným činem. Jen policisté v Pardubickém kraji už od začátku roku zaznamenali padesát ohlášených krádeží. 

Vydáno pod