Slezsku a východní Moravě hrozí vydatný déšť

Praha – Koncem týdne by měly východní Moravu a Slezsko zasáhnout vydatné deště. Podle meteorologů by mohlo napadnout až 90 milimetrů srážek, nejvíce ve Slezsku a v Beskydech. Naopak v Čechách by pršet nemělo téměř vůbec. Zda hrozí ve východní části Česka povodně, zatím meteorologové netuší. S deštěm přijde i silný vítr.

Ve druhé polovině týdne poklesnou teploty natolik, že se na horách nad 1 000 metry nad mořem může objevit čerstvý sníh, a současně bude pršet. V různých částech republiky bude déšť různě silný, nejvydatnější má být na severovýchodě Česka. „V oblasti Slezska, Beskyd a východní Moravy může za období od středy do soboty napršet 70 až 90 milimetrů. Na ostatním území Moravy a v Novohradských horách předpokládáme 72hodinové srážkové úhrny od 10 do 30 milimetrů,“ popsal Jaroslav Rosa z Českého hydrometeorologického ústavu. V Čechách přitom má pršet jenom málo, za 72 hodin napadne 0 až 10 milimetrů.

Meteorologové budou předpověď ještě postupně zpřesňovat. Až ve středu bude podle Jaroslava Rosy možné odhadnout, zda se kvůli dešťům zvednou hladiny vodních toků. Jarní záplavy Česko postihly v posledních letech opakovaně. Loni v červnu zasáhly většinu Čech a Moravy rozsáhlé záplavy na přelomu června a července 2009 a znovu na jaře následujícího roku.

Přijde také silný vítr

Meteorolog České televize Pavel Borovička ale upozorňuje, že srážky nejsou jediným problémem, který ČR potrápí. „Už od čtvrtka to bude poměrně silný vítr o rychlosti 7-11 metrů za sekundu, v nárazech i kolem 20 metrů za sekundu,“ podotkl. Přidá-li se k podmáčenému povrchu silný vítr, může snadněji vyvracet stromy.

Meteorolog Pavel Borovička o hrozbě silných srážek (zdroj: ČT24)

První polovina příštího týdne už slibuje optimističtější výhled, pozvolna ustoupí oblačnost a měly by stoupnout teploty. „Postupně by se během příštího týdne měly dostat až ke 23 stupňům,“ předznamenal meteorolog.