Sněmovní bič na exekutory je podle koalice zatím příliš povrchní

Praha - Jak v budoucnu udržet exekutory v přijatelných mantinelech? Sněmovna se na jejich výstavbě zatím příliš neshodne. Změnu zákona chtějí všichni, současný návrh územní příslušnosti exekutorů z dílny hnutí Úsvit má ale koalice za příliš povrchní a nic neřešící. Podobně se vyjadřují také Úvěrové a leasingové společnosti.

Zavedení územní příslušnosti exekutorů by podle autorů vedla ke snížení nákladů exekucí, které hradí dlužník. O totéž se zhruba před dvěma lety snažil Senát, Sněmovna s návrhem nesouhlasila. Kritici se obávali snížení konkurence exekutorů a vzniku monopolů.

Podle návrhu by vymahači dluhů například mohli nově působit jen v určeném regionu a nevybíral by si je sám věřitel, ale příslušný soud. Za lukrativními pohledávkami se přitom doteď vydávají exekutoři třeba napříč celou republikou. Poslanci Úsvitu to nyní chtějí změnit a republiku rozdělit na obvody, ke kterým přiřadí jednotlivé exekutory. „Stejně tak jako si člověk nemůže vybrat svého soudce, by si neměl vybírat ani exekutora,“ tvrdí zástupce Úsvitu Marek Černoch.

Sněmovna se zatím neshodne nad přísnějšími pravidly pro exekutory (zdroj: ČT24)

Samotnou koalici ale čeká ještě složitá debata. S návrhem nesouhlasí například ANO. „Není možné rozkouskovat a rozparcelovat vymáhání pohledávek po okresech,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. A nedostatky vidí také úvěrové společnosti, podle kterých by nemožnost výběru exekutora znamenala složitější vymáhání. „Výkonnost exekutorů je velmi rozdílná,“ namítá mluvčí společnosti sAutoleasing Kateřina Halatová.

Neshodnou se ani sami exekutoři. Podle průzkumu jejich komory souhlasí se změnou jen něco málo přes polovinu členů. „V případě, že bude zavedena nepromyšleně, může ohrozit řádné fungování exekutorských úřadů,“ dodává prezident Exekutorské komory David Koncz. Efektivnější by tak podle komory byla jen částečná příslušnost v případech, kdy sumu vymáhají úřady nebo pojišťovna.

Vydáno pod