Případ Kramný: Policie chce vidět elektrické rozvody hotelu

Ostrava – Kriminalisté, kteří vyšetřují vraždu Moniky Kramné a její osmileté dcery, se chtějí vrátit na místo činu – do pokoje hotelu v egyptské Hurghadě, ve kterém loni v červenci zemřely. Potřebují prozkoumat rozvody elektřiny v hotelu i v pokoji, který rodina krátce obývala, aby doplnili důkazy vyšetřovací verze, že Petr Kramný matku s dcerou zavraždil pomocí elektrického proudu. Soudní znalci, kteří v Česku provedli pitvu obětí, totiž dospěli k závěru, že příčinou smrti je právě zásah elektřinou.

Dozorující státní zástupce Vít Legerský potvrdil Deníku, že Česko kvůli tomu poslalo před několika týdny do Egypta oficiální žádost o právní pomoc. Uvedl, že kromě prozkoumání elektrických rozvodů chtějí policisté vyslechnout třeba elektřikáře z hotelu. A potřebují provést různá měření, díky kterým by mohli prokázat, jaký mechanismus Kramný k vraždám použil.

Čekání na odpověď z Egypta

Odpověď Egypťanů zatím nepřišla. Policisté ale věří v jejich vstřícný postoj, který projevili i při nedávné misi policejního prezidia do Egypta, jejímž cílem bylo právě navázat vzájemnou spolupráci. „Je nepravděpodobné, že pomoc odmítnou. Otázkou je, jak bude vyšetřování na místě činu vypadat, jestli budeme moci provést potřebné úkony sami, anebo je udělají Egypťané a my jen budeme u toho,“ řekl Legerský.

Obviněný Petr Kramný
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Matka s dcerou zemřely loni v červenci v hotelovém pokoji v Egyptě, kde byla rodina s nyní obviněným Petrem Kramným na dovolené. Kramný nejprve tvrdil, že se všichni tři asi otrávili nějakým jídlem, měli střevní a žaludeční potíže, pouze on to přežil. Ředitel tamní nemocnice později prohlásil, že Češky měly rozleptané žaludky silným jedem. Egyptské úřady nechtěly Kramného tři měsíce pustit ze země. Na konci října se ale jako svobodný člověk vrátil do Česka. Letos v únoru ho česká policie obvinila z vraždy manželky i dcery a soud ho vzal do vazby. V březnu potvrdil státní zástupce Legerský, že příčinou smrti Češek byl zásah elektrickým proudem.

Výměna advokáta a nástup zmocněnkyně

Kramného původně obhajoval advokát ex offo Jaromír Richter. Nedávno ho vystřídala zlínská právnička Jana Rejžková, která zastupovala například Stanislava Grosse nebo Jiřího Čunka. Rejžková uvedla, že zvažuje ústavní stížnost kvůli Kramného vazebnímu stíhání. Do hry vstoupila další známá advokátka Klára Long Slámová, která se stala zmocněnkyní rodiny obětí. Ta se opakovaně v médiích vyjádřila, že nepochybuje o Kramného vině a že policie má i přímé důkazy.

Kdy a zda se moravskoslezští vyšetřovatelé dostanou do hurghadského hotelu, aby mohli doplnit důkazy, zatím není jasné. Kramný je nadále ve vyšetřovací vazbě v Ostravě. Podle neoficiálních informací ho vedení věznice drží raději stranou ostatních obviněných, aby ho před nimi chránilo. Kvůli tomu, z čeho je podezřelý, tam totiž není populární.