Srážky se přesunuly do Čech, od soboty budou slábnout

Praha – Situace na řekách v Moravskoslezském kraji se zlepšuje. Hladiny řek postupně klesají, z druhého stupně už poklesla řeka Bečva, která ráno dosahovala výšky až 237 centimetrů, i hladina Olše. Těžiště srážek se přesunuje na západ, především do jesenické oblasti. Největší riziko tam hrozí kolem Osoblahy. Během soboty by však srážky měly slábnout. Objevovat by se měly spíše jen přeháňky a bouřky. Slábnout by měl i vítr, který způsobil komplikace především na železnici.

Trvalý déšť, který ve východní části republiky způsobil zvýšení hladiny vodních toků, se přesunul z Moravy a Slezska do východních Čech, především do Pardubického a Královéhradeckého kraje. Nejvyšší čtyřiadvacetihodinové úhrny do sobotní šesté hodiny ranní ale meteorologové očekávají v Jeseníkách, na návětrné straně by mohly vzrůst až k 90 milimetrům. „V Orlických horách a Krkonoších by to mělo být za 24 hodin 50 až 60 milimetrů,“ uvedl Josef Hanzlík z ČHMÚ. V sobotu by se ale intenzita srážek měla snižovat, dodal.

Předpokládaný vývoj srážek
Zdroj: ČT24

Situace na řekách se zlepšuje, stoupá hladina Osoblahy

Hladiny řek na Moravě postupně klesají. Nejvyššího povodňového stupně v noci dosáhla Olše v Českém Těšíně. Během dvou hodin stoupla víc než o třetinu, nyní už je ale pouze na prvním stupni. „Na žádném toku nezaznamenáváme třetí stupeň povodňové aktivity. Na řekách odvodňujících Beskydy ještě očekáváme kulminace na úrovních druhého stupně povodňové aktivity,“ uvedl Roman Volný, meteorolog ČHMÚ. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je vláda s představiteli postižených krajů v kontaktu – žádnou centrální pomoc ale zatím neplánuje.

Aktuální situaci sledujte na internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu nebo Povodí OdryAktualizovaný přehled všech míst, kde byla vyhlášena povodňová aktivita, naleznete ZDE.

Hladiny většiny řek klesají, problémy by mohla ještě působit řeka Osoblaha na Jesenicku, horní Morava či řeka Bělá. „K žádným dramatickým situacím by ale dle předpovědí nemělo dojít,“ uvedl Miroslav Krajíček, generální ředitel Povodí Odry.

Vývoj teplot
Zdroj: ČT24

Během soboty už meteorologové očekávají pouze úhrny do 20 milimetrů. Na severovýchodě republiky se mohou objevovat lokální bouřky, ve kterých může napršet dalších 25 milimetrů. Ustávat by měl i silný vítr. Nárazy větru by se měly vyskytovat už jen v nejvyšších polohách Krkonoš. Zásadní oteplení přijde hned po neděli, už v úterý se dočkáme i letních teplot kolem 25 stupňů, nejteplejším dnem bude zřejmě čtvrtek, kdy se teploty mohou vyšplhat až ke třicítce.

Množství dešťové vody z posledních dní zadržely v povodí Odry a Moravy převážně tamní přehrady, ve kterých je po dlouhém suchu dost místa. Přesto na několika místech i dnes cíleně nádrže upouštěli, například na Těrlické přehradě upouští povodí Odry asi 15 kubíků za vteřinu. Pokud tak bude pršet i v příštích dvou dnech měla pojmout všechnu vodu tak, aby žádná z obcí pod hrází nebyla ohrožená. Podobná situace je na nedaleké Žermanické přehradě, kam by se vešlo ještě pět milionů kubíků vody, o pětinu víc než je tam teď. Naopak sucho hlásí nádrž Baška, kde déšť dokonce vítají. Místo v nádržích si dělalo i povodí řeky Moravy. Vodu už ale vypouští jen Bystřička, kde je hladina přibližně o metr výš, než je normální stav. V zásobních prostorech je ale místo na dalších 7 metrů, zvýšený přítok tak není pro nádrž žádný problém.

Hasiči nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům

Právě v důsledku silného větru se kolem poledne kvůli popadaným stromům zastavil provoz na šesti úsecích tratí v podhůří Šumavy, Orlických hor a Krkonoš. Více než šest hodin nejely vlaky také mezi stanicemi Hanušovice a Staré Město pod Sněžníkem na Šumpersku, kde na trať a následně i na vlak popadaly stromy. Nikdo nebyl zraněn.

Provoz vlaků se kvůli stromům na trolejích zastavil například mezi Jablonným nad Orlicí a Těchonínem na Orlickoústecku, problémy byly i na trati u Trutnova, na Rychnovsku, Jablonecku, u Železného Brodu, na Českokrumlovsku nebo v Pošumaví, kde dva vlaky do spadlých stromů přímo narazily. V obou případech se podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala nehody obešly bez zranění. Už před 11:00 se zastavil provoz na Prachaticku v úseku Kubova Huť – Lenora, vlaky se vrátily na trať po čtyřech hodinách. Podrobnosti o omezeních na železnici naleznete ZDE. Silný vítr a spadlé stromy poškodili i několik objektů ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.

Lesy ČR počítají škody po silném větru

Vítr poškodil i lesy, nejvíce v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji. Lesy ČR zaznamenaly poškození dřeva zhruba na 150 tisících metrech krychlových dřevní hmoty, což představuje přibližně dvě procenta celoročního objemu těžby dřeva ve státních lesích. Lidé by do lesů zasažených velkými srážkami a větrem neměli kvůli nebezpečí pádu stromů vstupovat. Vítr v nárazech o rychlosti až 100 km/h na horách zastavil i některé lanovky, například na Sněžku, Černou horu, Medvědín, Pláně nebo na Ještěd. Na Trutnovsku a Rychnovsku měli lidé problémy zase s výpadky proudu. Na pomoc postiženým obcím uvolní ministerstvo pro místní rozvoj až půl miliardy.