Kde bude stát pomník letcům? Praha nemá jasno ani měsíc před odhalením

Praha – Vedení Prahy stále hledá místo, kde bude stát pomník československých pilotů, kteří během války bojovali v britském královském letectvu. Má být slavnostně odhalen 17. června a kvůli tomu do Prahy dorazí vnuk Winstona Churchilla. Podle informací České televize bude socha zřejmě provizorně stát na pozemku ministerstva obrany na Pražském hradě u Lvího dvora.

Britská ambasáda i vedení Prahy 1 by sochu Okřídleného lva nejraději viděly na Klárově, vedle památníku druhého odboje. Přestože bude socha slavnostně odhalena za měsíc, o jejím umístění ještě Praha definitivně nerozhodla.

S nápadem vytvořit v české metropoli památník československým pilotům přišli Britové, kteří v Praze žijí. Vybrali na něj přes 3 miliony korun. „Řekli mi, že je všechno připravené na velký den 17. června. Chtěl bych nadaci poděkovat za fantastickou práci,“ uvedl organizátor sbírky na sochu Okřídleného lva Euan Edworthy.

Lva odlévají ve slévárně v Horní Kalné

Autorem bronzového památníku je britský sochař Colin Spofforth. Lev podle něj vypadá rozzlobeně a ukazuje vzdor, hrdost a odpor: „Je to kontrast mezi hněvem a přirozeností zvířete,“ podotkl. Motiv okřídleného lva byl vybrán proto, že právě král zvířat je důležitým heraldickým symbolem pro Čechy i Brity, křídla pak symbolizují letce. Samotnou bronzovou sochu vytváří ve slévárně v Horní Kalné na ve východě Čech. Pro všechny bronzové části se musí nejdříve vyrobit voskové modely.

Okřídlený lev z bronzu bude odhalen při slavnostním ceremoniálu za západu slunce. Celá akce začne koncertem pochodové hudby RAF College Band, po níž zahraje sbor královských bubeníků a dudáků. Památník odhalí vnuk britského ministerského předsedy z doby druhé světové války Winstona Churchilla Nicholas Soames. Poté, co bude pomník odhalen, přeletí nad Vltavou stíhačka Spitfire, na kterých Čechoslováci létali.

V bitvě o Británii během léta a podzimu 1940 létalo podle údajů Muzea RAF 2917 pilotů, z toho asi pětina pocházela ze zahraničí, včetně 145 Poláků a 88 Čechoslováků. Celkově v době druhé světové války působilo v britském vojenském letectvu přes 2500 československých pilotů, 493 z nich v bojích zahynulo.

Praha stále nerozhodla o umístění památníku letcům (zdroj: ČT24)