Autem do Chorvatska: Za devět hodin, nebo o tisícovku levněji

Praha – Každoročně zamíří do Chorvatska až milion českých turistů. Jejich cílem je nejčastěji Makarská riviéra a ostrovy Jaderského moře. Štáb ČT spolu s pracovníky ÚAMK trasu vyzkoušel. Zjišťoval, kudy je nejlepší se k moři vydat, kde budou omezení a možné hlídky policie. Řidiči se si však musí dát pozor na vysoké pokuty, které jim v zahraničí hrozí.

Češi se do Chorvatska k moři dostanou za 9 hodin (zdroj: ČT24)

Cesta z Prahy přes Rakousko a Slovinsko do chorvatské Crikvenice trvá po dálnici zhruba 9 hodin. Pokud řidiči chtějí ušetřit přibližně tisíc korun, musejí opustit nejrychlejší komunikace a připravit se ale také na cestu o hodinu delší.

Úspora je především za dálniční známky ve Slovinsku. Jedna sedmidenní zde vyjde na 450 Kč. V turistické sezóně je proto nutné si například na desetidenní dovolenou koupit známky dvě. Kdo se chce těmto poplatkům za 60kilometrový úsek vyhnout, musí na objízdnou trasu odbočit již na rakouském území, na exitu 226 Gersdorf, a následně na křižovatce odbočit na Mureck. Poté se už pak musí držet žlutých cedulí a nápisu Zagreb.

Cesta k Jadranu se však může prodražit na pokutách. V Rakousku za překročení rychlosti hrozí postih více než 700 eur, za nezapnuté pásy 35 eur. Trestné činy se přitom u našich jižních sousedů sčítají, úřady tak mohou po třech proviněních kromě pokut zakázat řízení až na 3 měsíce.

Průjezd Slovinskem je krátký, ale může být drahý. Příliš rychlá jízda v obci může stát 1000 eur a k tomu zákaz dalšího řízení v zemi, nezapnuté pásy a telefonování při jízdě pak 120 eur.

Igor Sirota, mluvčí ÚAMK

„Cesta je dlouhá a řidiči přijíždějí do konečné části trasy velmi znaveni. Chorvatská policie to může vyhodnotit tak, že únavou ohrožujeme sebe i ostatní. Až na 8 dní nám proto může odebrat řidičský průkaz.“

V Chorvatsku pokutují mírné překročení rychlosti v obci částkou 130 eur, ještě vyšší částku si ale musí řidič připravit, pokud nedá přednost v jízdě. V případě, že cizinec jede bez předepsaných brýlí nebo pod vlivem drog či alkoholu, může mu chorvatská policie dočasně zabavit řidičák.

Vydáno pod