Nevidomý hudební mistr si vysloužil Cenu Olgy Havlové

Praha - Cenu Olgy Havlové si letos převzal nevidomý varhaník ze Sezimova Ústí Ladislav Dohnal, který už přes třicet let pomáhá seniorům. Ocenění, které uděluje Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové (VDV), dostávají lidé s postižením, kteří se i přes svůj handicap věnují práci pro ostatní. Ladislav Dohnal si ho převzal v zaplněném sále Profesního domu v Praze. S diplomem si odnesl také plastiku Olbrama Zoubka s názvem Povzbuzení.

Láska k hudbě prý panu Dohnalovi byla předurčena stejně jako jeho zrakové postižení. „Já jsem se narodil jako zdravé dítě, měl jsem prý černé vlasy, modré oči, prostě kluk k světu. Jenomže jsem pak v jednom roce onemocněl spalničkami a těmi vysokými teplotami jsem ztratil úplně zrak,“ popsal laureát Ceny Olgy Havlové. V pěti letech začal hrát na klavír, později si přibral varhany, trubku, housle a akordeon – má absolutní sluch.

Porota v tomto roce vybírala z 15 kandidátů a kandidátek. „Vždy je obtížné vybrat jednu z navržených osobností. Každá z nich má mnoho zásluh. Ale pan Dohnal dokáže povzbudit lidi kolem sebe. A to bylo také jednou z prvních zásad pro výběr kandidáta při založení Ceny Olgy Havlové,“ uvedla ředitelka VDV Milena Černá.

Cenu Olgy Havlové dostal Ladislav Dohnal (zdroj: ČT24)

Ladislav Dohnal se věnuje hudbě celý svůj život, působil jako pedagog, zakládal a řídil pěvecké soubory. Od roku 1982 je varhaníkem v kostele sv. Václava v Plané nad Lužnicí. Třicet let navštěvuje seniory při jejich setkáních a slavnostech. V roce 2010 dostal od ministra zdravotnictví ocenění za celoživotní přínos v oblasti zdravotně sociální práce. Na Cenu Olgy Havlové ho opakovaně navrhli starostové tří měst - Sezimova Ústí, Tábora a Plané nad Lužnicí.