Propuštění vězni marně hledají práci, recidiva pak roste

Praha - Zpět do věznic se po čase vrací až šedesát procent propuštěných vězňů. Vyplývá to z údajů Vězeňské služby. Důvodem je i to, že propuštění trestanci jen s obtížemi nacházejí práci. Situaci by měl změnit Program na snížení recidivy, který připravuje ministerstvo spravedlnosti. Jeden vězeň totiž stojí stát každý rok víc než 335 tisíc korun.

„Vysoká recidiva zejména majetkové trestné činnosti vede postupně k tomu, že se mohou české věznice znovu zaplnit. Je potřeba se s tím nějak vypořádat,“ upozorňuje náměstek ministryně spravedlnosti pro oblast vězeňství Pavel Štern. Téma hledání zaměstnání by se proto se podle něj mělo objevit už v době výkonu trestu. „Je třeba se zaměřit i na zaměstnávání vězňů. Pokud budou odsouzení běhen výkonu trestu pracovat, pak mají po propuštění i větší šanci práci nalézt,“ řekl České televizi.

Ministerstvo plánuje v rámci chystaného programu na snížení recidivy podporovat mimo jiné i neziskové organizace, které s lidmi po výkonu trestu pracují. Na RUBIKON centrum se například po propuštění z vězení loni obrátilo více než 300 osob. „Každému pátému se nám podařilo zprostředkovat zaměstnání. Podle našich statistik až 90 procent těchto lidí setrvává v práci i po skončení zkušební doby,“ uvedla ředitelka neziskové organizace RUBIKON centrum Dagmar Doubravová.

Organizace se ale při hledání práce pro vězně potýká s předsudky a strachem. Sama si přitom stejným procesem prošla před třemi lety. „Tehdy jsme se rozhodli, že sami budeme zaměstnávat lidi po propuštění z výkonu trestu. Jakožto zaměstnavatel mohu tuto zkušenost všem ostatním pouze doporučit, protože se jedná o lidi, kteří si té příležitosti nesmírně váží, jsou velmi spolehliví, učenliví a rychle se zapracují,“ podotkla Doubravová. „Jsou to lidé, kteří v minulosti udělali chybu, ale odpykali si spravedlivý trest a nyní jsou před propuštěním, a myslím, že si zaslouží novou šanci,“ dodala.

Doubravová: Propuštění vězni si práce nesmírně váží (zdroj: ČT24)