Bývalému litoměřickému soudci hrozí za braní úplatků až šest let

Jičín - Státní zástupce Radim Dragoun navrhl pro bývalého litoměřického soudce Josefa Knotka šest let vězení. Pro spoluobžalovaného soudce Ladislava Jelínka, zapisovatelku a dvojici Knotkových známých požaduje podmíněné tresty. Knotkův obhájce Pavel Polák soudu navrhl zproštění obžaloby. Ministr spravedlnosti oba soudce předloni dočasně zprostil soudcovské funkce. Knotek na funkci v květnu rezignoval. Rozsudek padne 30. května.

Podle obžaloby se Knotek několika skutky dopustil zneužití pravomoci úřední osoby, podplácení a přijímání úplatku. Podle spisu šlo o úplatky výměnou za podmínečné propuštění z vězení či další výhody. Kromě šestiletého trestu vězení žalobce navrhl také peněžitý trest. „Bylo potřeba zohlednit, že obžalovaný Knotek se této činnosti dopouštěl po delší dobu v řadě skutků. On byl tím styčným bodem mezi skupinou klientů, kteří jeho ústy oslovovali přímo jeho či další pracovníky soudu, aby docházelo k určitému ovlivňování soudních řízení,“  uvedl žalobce v závěreční řeči. Korupci soudců je podle něj nutné považovat za mimořádně zhoubnou.

Knotkův obhájce Polák ale upozornil, že například odposlechy byly pořízeny v rozporu se zákonem: „Obžalobě vyčítám, že důkazy byly získané nezákonně, proto k nim nesmí být přihlíženo.“ Ve dvou bodech obžaloby podle něj není žádný důkaz svědčící o porušení zákona, u dalších dvou uvedl, že by spíše mohlo jít o kárné provinění.

Zapisovatelce hrozí dva roky podmíněně

Jelínkovi státní zástupce navrhl tříletý trest vězení podmíněně odložený na čtyři roky. Zapisovatelce Jiřině Šindelářové, která se podle obžaloby dopustila zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, navrhl státní zástupce dvouletý trest vězení podmíněně odložený na tři roky.

Obžalované Antonína Kühna a Michala Motejla, kteří se podle spisu dopustili podplácení, by měl soud podle státního zástupce potrestat trestem dva roky vězení podmíněně odloženým na tři roky. Původně byl obžalován ještě jeden člověk, jeho případ však soud vyloučil k samostatnému projednávání.