Wintonovi popřála k jubileu i zaplněná Lucerna

Praha – Studenti pražských i mimopražských škol dnes na dálku popřáli Siru Nicholasi Wintonovi, který v těchto dnech slaví 105. narozeniny. Akce proběhla v zaplněném kině Lucerna. Winton zachránil před nacisty několik set československých převážně židovských dětí. Získal za to řadu ocenění a prezident Miloš Zeman mu chce na podzim udělit Řád bílého lva. U příležitosti Wintonových narozenin odvysílá ČT2 dnes ve 21:50 dokument Nickyho rodina. Snímek bude následujích 24 hodin exkluzivně přístupný pro přehrání i na webu České televize, v sekci iVysílání.

Komponovaný pořad v Lucerně sestavil režisér Matej Mináč. Ten má k Siru Wintonovi blízko – jeho šlechetný čin použil na filmovém plátně celkem třikrát. Poprvé před 15 lety v hraném filmu Všichni moji blízcí, podruhé v roce 2002 v dokumentu Síla lidskosti – Nicholas Winton, za který získal International Emmy Award. Potřetí v česko-slovenském dokumentu s hranými pasážemi Nickyho rodina. Premiéry v Praze se v lednu 2011 tehdy 101letý Winton zúčastnil. Snímek získal téměř čtyři desítky cen a promítal se po celém světě.

Na pódiu se dnes objevili herci z těchto snímků Klára Issová, Braňo Holiček a Tereza Brodská. Patnáctiletá studentka operního zpěvu na ostravské konzervatoři Patricia Janečková, která v roce 2010 zvítězila v soutěži Talentmania, zazpívala píseň Potkám tě zas z filmu Všichni moji blízcí a členové Dismanova souboru přečetli úryvky z nejlepších literárních prací na téma Nicholase Wintona. 

Klára Issová vzpomíná na natáčení dokumentu Nickyho rodina: „Měla jsem větší strach než obvykle, protože mi bylo jasné, že to uvidí spousta pamětníků, a také velký pocit zodpovědnosti.“ Issová hraje matku, která na poslední chvíli posílá své dítě pryč. „Na něco takového se nedá herecky úplně připravit,“ uvedla herečka během pořadu.

Mezi gratulanty byli například Stanislav Zindulka, Věra Čáslavská, Jiří Stránský a Milena Grefellová-Bainesová, která je jedním ze zachráněných Wintonových dětí. Už v polovině dubna mu v předstihu předala v jeho domku v Maidenheade kytici žlutých růží a osobně se tam o minulém víkendu zúčastnila oslavy jeho životního jubilea.

„Wintonovo dítě“ Milena Greffellová-Bainesová popisuje událost, která jí navždy změnila život: „Když jsem nastoupila do vlaku, bylo mi devět a půl a sestře tři a půl roku. Řekli nám, že jedeme do Anglie… Většina z nás si myslela, že se jedeme tak na tři měsíce učit anglicky.“

I se svou malou sestrou se dostaly do anglické rodiny, což nebylo příliš obvyklé –sourozenci byli často rozděleni. Její nová rodina, protože měla malý domek, odeslala vlastní 16letou dceru bydlet k babičce, aby sestry mohly zůstat spolu. 

Paní Greffellová-Bainesová se opět podívala do Československa až na konci padesátých let. „Kromě jednoho strýčka celá rodina zemřela v koncentračních táborech,“ vzpomíná. 

Příběh Wintonovy záchranné akce je dnes známý po celém světě. Václav Havel mu předal Řád Tomáše Garrigua Masaryka, královna Alžběta II. ho povýšila do šlechtického stavu, americký Senát a Kongres ho ocenil rezolucí a od britského premiéra dostal medaili Hrdina holocaustu.

Akce k narozeninám Nicolase Wintona
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Prezident Miloš Zeman mu hodlá na podzim udělit Řád bílého lva. Petice studentů středočeského gymnázia Open Gate zasazující se o to, aby dostal Nobelovu cenu za mír, má přes 241 000 podpisů. Jeho čin připomíná na pražské Kampě až do poloviny června výstava fotografií a dokumentů Wintonovy vlaky.

Se Sirem Wintonem se několikrát setkal i zpravodaj České televize v Brusel Bohumil Vostal. „Jeho odpovědi byly senzační: vtipné, plné ironie, ale hlavně nadhledu a hloubky veliké osobnosti… Mimo kamery byl velmi pohotový – když jsem zmínil, že jsem zpravodajem v Bruselu, tak se ptal, jestli Atomium pořád ještě stojí,“ popisuje nezapomenutelné setkání Vostal. 

Speciál ČT24: Sir Winton slaví narozeniny (zdroj: ČT24)