Závěrečné řeči: Obžalovaní důsledků litovali, vinu ale popírají

Zlín – Předseda senátu Radomír Koudela dopoledne vyslechl závěrečné řeči obžalovaných a ještě před polednem padne verdikt. Soud s desítkou obžalovaných v tzv. zlínské větvi metanolové kauzy tak dospěje do finále. Státní zástupce navrhl ústřední dvojici míchačů - Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi - doživotní tresty. Distributor Jiří Vacula by měl podle žalobce zůstat ve vězení dvacet let, vysoké jsou navrhované tresty i pro zbylých sedm obžalovaných.

Po bezmála dvou letech se lidé otrávení metanolem mohou dočkat satisfakce. Zlínský soud dnes vynese verdikt v hlavní větvi obchodů s jedovatou směsí, která způsobila smrt desítkám lidí. Pro policii byla klíčová výpověď distributora, jehož informace svědčí o vině dvojice míchačů. Ti sice přiznali obchod s nezdaněným lihem, ale hájili se, že směs měla sloužit čistě pro technické účely a za její zneužití nemohou. S tím ale žalobce nesouhlasí a pro dvojici chce doživotní tresty.

„Vše na mě hodil Vacula, je nedůvěryhodný, to on obchodoval s alkoholem a do toho zatáhl mě a Křepelu,“ hájil se před soudem Fian, jehož závěrečná řeč trvala asi 25 minut. „Neměl jsem důvod cokoliv dodávat Vaculovi, tomu jsem dodal pouze autookenol na produkci autokosmetiky, on mi ji po čtyřech dnech ale vrátil,“ dušoval se před soudem druhý míchač Tomáš Křepela. Zdravotní pojišťovny po obžalovaných žádají mnohamilionové částky, jen VZP se hlásí o víc než sedm milionů korun.

„Kdybych měl podezření na závadnost směsi, nikdy bych ji neodebral,“ pronesl před soudem Vacula, kterému díky spolupráci s policií hrozí maximálně 20letý trest. Druhý distributor, Martin Jirout z Trutnovska, se před soudem obhajoval, že zakoupený alkohol sám pil a nikdy se mu nic nestalo. Například Alexander Jordán zase uvedl, že na směs dodával pouze skleněné láhve.

Ve Zlíně vrcholí soud s hlavními aktéry metanolové kauzy (zdroj: ČT24)

Asi nejemotivnější řeč dopoledne pronesl Aleš Svoboda: „O mé garáži, kde jsem alkohol míchal, nevěděli ani nejbližší. Nikdy bych ale nevydělával peníze na tom, že ohrozím zdraví a životy jiných,“ hájil se obžalovaný. Méně smířlivý byl Martin Cekota: „Nechápu, proč jsem v hlavní větvi míchačů. Nízká cena přece nemůže být vodítkem pro případný kriminální prodej. Přišel jsem o možnost obživy, jsem teď závislý na podpoře rodičů,“ argumentoval na svou obhajobu Cekota. I zbylí obžalovaní svou vinu popírali, většina z nich vyjádřila lítost, že k úmrtím došlo.

Předseda senátu Radomír Koudela vynese rozsudek v 11 hodin dopoledne.

Kdo je kdo před zlínským soudem?

Rudolf Fian

Slovák s bydlištěm na Karvinsku byl podle vyšetřování hlavním míchačem otráveného alkoholu. Jedovatý alkohol údajně míchal spolu s Křepelou v opavském skladu firmy FROS ZPS a odtud ho měl expedovat dál k distributorovi.

Na podzim 2012 policii při výslechu detailně popsal, jak s komplicem Tomášem Křepelou namíchali smrtící směs s metanolem a předali ji k distribuci Vaculovi. Křepela mu prý řekl, že škodlivé účinky metanolu se dají odstranit, pokud se v poměru jedna k jedné smíchá s etanolem. Podobný nesmysl před soudem vyvrátila znalkyně z oboru toxikologie. Fian později svou výpověď popřel. Státní zástupce Roman Kafka mu navrhl doživotní trest.

Tomáš Křepela

Tomáš Křepela byl Fianovým komplicem. Vlastnil firmu Carlogic z Řitky u Prahy, pracoval ale i ve společnosti Morávia-Chem, v jejímž areálu se později našly podzemní bazény plné nelegálního lihu. Metylalkohol Křepelova firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Místo toho ale část metanolu končila u konzumentů lihovin.

Podle obžaloby Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 celkem pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi namíchat 10 tisíc litrů směsi tvořené z poloviny metanolem a z druhé půlky etanolem. Křepela, který svůj podíl na metanolové kauze popírá od začátku vyšetřování, soud ujišťoval o své nevině. Podle něj si od nich Vacula koupil nemrznoucí směs do ostřikovačů, kterou nezaplatil a později vrátil. Křepela mimo jiné uvedl, že jeho rodina měla na účtech 4,5 milionu korun a on sám až jeden milion Kč v hotovosti. Za těchto okolností prý neměl potřebu se „účastnit pochybného obchodu“, uvedl před soudem. Také pro něj chce žalobce doživotí.

Jiří Vacula

Údajný hlavní distributor ze Zlínska Jiří Vacula dostal jedovatou směs v Podkopné Lhotě na Zlínsku od Fiana s Křepelou, sám ji pak distribuoval dál. Vacula před soudem vypověděl, že o metanolu ve směsi nic nevěděl.

„Kdybych měl sebemenší podezření, nikdy bych to dál nešířil,“ řekl Vacula. Jeho výpověď byla obsáhlá, Vacula při vyšetřování s policií spolupracoval. I proto pro něj SZ žádá „jenom“ 20 let. Obchody s nelegálním alkoholem přiznal, zpochybnil však přísnou právní kvalifikaci obžaloby – obecné ohrožení.

Martin Jirout

Podnikatel z Horní Olešnice na Trutnovsku patřil podle žalobce k největším odběratelům otráveného alkoholu. Je obžalován za obecné ohrožení. Martin Jirout, který před soudem přečetl své ručně psané prohlášení, potvrdil, že odebíral nezdaněný alkohol, ale s metanolem nemá podle svých slov nic společného. Alkohol prý sám pil i se svojí rodinou a nikomu se nic nestalo. Kafka mu navrhuje trest 15 až 16 let za mřížemi.

Zbylých šest ve Zlíně souzených distributorů čelí obžalobě z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami. Jde o Alexandera Jordána, Martina Cekotu, Aleše Svobodu, jednatele firmy Vapa Drink Viktora Koláčka, Libora Vanderku a jednatele firmy Verdana Roberta Sedlaříka, který byl nedávno odsouzen za daňové úniky při obchodování s nelegálním alkoholem.

Jedovatý alkohol způsobil smrt 53 lidí, čímž se stal největší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Jen povodně z 90. let si vyžádaly pět desítek obětí. Množství otráveného alkoholu ale mohlo zabít až 158 tisíc lidí, vyšetřovatelé proto možné následky metanolové kauzy přirovnali k lokálnímu válečnému konfliktu.

Obžaloba ale zahrnuje pouze případy do konce roku 2012, desítka mužů se tak ve Zlíně zpovídá ze smrti 38 lidí.

Metanolová kauza dramaticky proměnila trh s alkoholem v Česku

Metanolová kauza znamenala pro výrobce alkoholu celou řadu změn. Podle počtu odebraných kolků museli složit odpovídající kauci– při odběru do 25 tisíc kolků 500 tisíc, nad tento počet už pět milionů korun. Místo, kde se ve výrobě na láhve kolky lepí, pak musí být vybaveno kamerovým systémem. Ten prostor monitoruje a celníci jej mohou on-line kontrolovat.

Prodejci alkoholu musí mít nově také koncesi. Novela živnostenského zákona zařadila do stejného režimu obchodníky i hostinské, kteří si mohli do poloviny dubna zdarma požádat o koncesi. Nyní za ni zaplatí až tisíc korun.

Změny pocítili i konzumenti a barmani. Ti mohou mít nově otevřeny maximálně tři láhve stejného alkoholu, musí je však vybavit speciálními uzávěry, které brání dolévání do láhve. Pokud tyto zátky nemají, smí nabízet daný alkohol jen z jedné láhve.

Zatímco dříve se v obchodech nabízela až šestilitrová balení tvrdého alkoholu, po metanolové kauze je největší možné balení alkoholu jeden litr, ve skleněné láhvi se pak smí prodávat maximálně tři litry pití.