Víc hlav víc ví. Na názor dvou lékařů mají Češi právo již dva roky

Praha - Nejste spokojeni s verdiktem svého lékaře? Odborný pohled vám může poskytnout i někdo jiný. Na takzvaný druhý názor již mají pacienti nárok dva roky. Zájem o službu podle ministerstva zdravotnictví sice roste, ale hodně lidí o takové možnosti pořád vůbec neví.

Už dva roky mají pacienti nárok na takzvaný druhý názor (zdroj: ČT24)

Na konzultaci zdravotního stavu s jiným než ošetřujícím lékařem mají nárok všichni nemocní už dva roky. „Mezi pacienty začíná vcházet do povědomí a stále více se ho učí využívat. My toto podporujeme. A bude dobře také, když si čeští lékaři zvyknou na to, že pokud pacient žádá o konzultaci, nedělá to se zlým úmyslem, ale prostě proto, že je v tíživé životní situaci,“ podotkla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Aby jim mohl specialista poskytnout radu, musí nejdřív vidět jejich zdravotnickou dokumentaci.

S podobnou situací se setkala i Petra Bohunická. Zjistila, že má nádor na plicích. „Mně ale hned doktor, který mi to vysvětloval, oznámil, že pro ně je neoperabilní. Ten tumor je prý natolik rozsáhlý, že oni by to neoperovali, že nejsou na to ani vybavení,“ vzpomíná. Její příbuzní i Petra samotná se odmítli s verdiktem lékařů smířit a začali hledat specialistu na konzultaci. Našli nejenom radu, ale i operatéra. „Podstoupila velkou operaci, je po ní rok a půl a nemá žádné známky recidivy,“ dodal chirurg Robert Lischke.

  • Petra Bohunická: „Věděla jsem, že se něco děje, šlapala jsem si za tím. A každému bych radila - nenechte se odbýt.“

Podobných příběhů jsou v Česku ročně desítky. Zvlášť u vzácných nádorů měkkých tkání lidé často hledají pomoc jen obtížně nebo ji nenajdou vůbec. Právě pro ně v Česku lékaři chtějí vytvořit specializovaná centra. „Připravujeme registr, aby byly shromažďovány informace o všech těchto pacientech. Připravujeme také portál, kde by měly být veškeré informace,“ poznamenal Lischke.

Aktivní musí být samotní pacienti

Důležitá je ale taky aktivita ze strany samotných pacientů. Ke správnému lékaři se musí dostat včas. V případě, že lidé s hledáním konzultanta neuspějí sami, má jim pomoci jejich zdravotní pojišťovna.