Oběť jedovatého rumu: Doživotí by si zasloužili všichni

Havířov – Ty, kteří zavinili jeho slepotu, Vladimír Lipina nikdy neuvidí. Přímý přenos z rozsudku nad hlavními viníky metanolových otrav jen poslouchal. Poté, co v září 2012 vypil několik skleniček jedovatého rumu, málem zemřel. Lékaři ho zachránili, ale přišel o zrak. S tresty nad deseti obžalovanými, kteří se zodpovídají ze smrti téměř čtyřiceti lidí a poškození zdraví desítek dalších, není spokojený. „Jelikož je trest smrti zakázaný, tak bych jim dal všem doživotí,“ řekl Vladimír Lipina.

Dva hlavní míchači sice dostali doživotní tresty, Vladimír Lipina by ale podobně potrestal i ostatní obžalované, kteří se na výrobě kontaminovaného alkoholu podíleli. „Všichni by si zasloužili maximální tresty, žádné takové finty, že ten, kdo spolupracuje s policií, dostane méně. Svou chamtivostí zabili tolik lidí! Nebrali ohled na nic a na nikoho, proto by měli dostat nejvyšší tresty,“ je přesvědčený muž z Havířova, kde začaly v září 2012 umírat první oběti jedovatého alkoholu.

Oběť meatanolové aféry: Tresty měly být vyšší, měli dostat doživotí všichni (zdroj: ČT24)

Lipina vzpomínal na osudný den 2. září 2012. „Zatelefonoval jsem bratrovi, jestli si u fotbalu nedáme po štamprli, ptal jsem se, jestli mám něco koupit. On říkal, že už koupil láhev ve stánku. Dali jsme si pak u něho po dvě deci rumu, který koupil. Druhý den k večeru se mi udělalo špatně, měl jsem mžitky před očima a viděl jsem jakoby černobíle. Dalšího dne mne dcera odvezla do nemocnice, bylo to na poslední chvíli,“ vzpomínal třiapadesátiletý muž.

Když se o tři dny později v havířovské nemocnici nakonec probral k životu, nic neviděl. Z rádia, které mu zdravotní sestra pustila, slyšel dokola zprvu neuvěřitelné zprávy o lidech, kteří po pití alkoholu umřeli. Bratrovi, který s ním 3. září pil rum ze stejného zdroje, se nic nestalo. „Zachránilo ho to, že si předtím dal několik piv,“ je přesvědčený Lipina. S bratrem už rum nepopíjí, ale na pivo spolu občas chodí. „Brácha si mě pěkně chytne a jdeme,“ vypráví.

Se svým stavem se ale dosud nesmířil. „Nevidíte svoji rodinu, kamarádi se k vám obracejí zády, neví, jak s vámi zacházet,“ říká muž, který je teď v předčasném důchodu. Pomáhá mu dcera, bratr a také přítelkyně, kterou poznal až po otravě. „Přivedla ji jedna moje kamarádka, začali jsme se přátelit. Nebojí se vzít mne na chatu nebo na oběd. Obdivuji ji za to. Díky ní mne život trochu baví, i když slepota je hnusná. Obžalovaným bych ji ale přál,“ říká Lipina.

Diagnóza otrava metanolem zazněla poprvé v Havířově

To, že může užívat aspoň bezbarvého života, je zásluha lékařů Havířovské nemocnice, kteří poprvé vyslovili diagnózu otrava metanolem. „Pro všechny to bylo první setkání s touto raritní intoxikací,“ říká primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Robert Bocek. Do tamní nemocnice lékaři přijali celkem 13 pacientů s touto otravou. Tři zemřeli, další tři, mezi nimi i Lipinu, propustili se závažnými trvalými následky. „Dva z nich byli v bezvědomí a v kritickém stavu,“ vzpomínal lékař.

Diagnostika pacientů, kteří měli různé příznaky od zažívacích potíží po dušnost, křeče a poruchy vědomí, byla velmi složitá. „Pacienti měli různá přidružená onemocnění, navíc chyběl údaj o požití alkoholu. Vstupní toxikologická vyšetření byla negativní, hladina metanolu vyšla nulová nebo velmi nízká. A vyšetření kyseliny mravenčí, které by metanol definitivně potvrdilo, nebylo v prvních dnech dostupné,“ líčil Bocek. U prvního pacienta, který zemřel, byl test na alkohol negativní.

Deset hlavních obžalovaných v metanolové kauze si dnes ve Zlíně vyslechlo tresty: Dva ústřední míchači - Rudolf Fian i Tomáš Křepela - zůstanou za mřížemi až do konce života. Hlavní distributor Jiří Vacula pak od soudu odešel s 15letým trestem. Ostatních sedm obžalovaných dostalo nejvýše 21letý trest. Všichni obžalovaní se buď na místě odvolali, nebo si ponechali lhůtu pro odvolání.