Kamery budou nově střežit všechny policejní vozy

Praha – Policejní vozy budou nově vybaveny kamerami. Vedení bezpečnostního sboru tím hodlá posílit boj proti zvyšujícímu se počtu agresivních řidičů, reaguje tím ale i na stížnosti na chování některých policistů. Elektronické oko bude sledovat dění před vozem i za ním. Dosud si policisté, kteří chtěli mít vozidlo vybavené kamerou, kupovali zařízení sami. Policejní prezidium ale hodlá postupně vybavit všechna auta vyjíždějící do ulic. Kamerové systémy s okamžitým přístupem do databází vyjdou zhruba na 170 milionů korun.

Kamery v policejních vozech tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)

„Zařízení bude uzpůsobeno tak, aby policisté nemohli do tohoto zařízení vstupovat a nijak se záznamem manipulovat,“ upřesnila plán policejního vedení mluvčí Eva Stulíková. Díky klopovým kamerám mohou policisté bojovat proti nepravdivým nařčením nebo třeba křivým obviněním z přijetí úplatku.

Když lidé vidí kameru u policisty, obvykle jsou prý mnohem opatrnější. Když už si přeci jen troufnou nabídnout třeba při silniční kontrole úplatek policistovi, ten to má alespoň zdokumentované.

K důvodům, proč prezidium plánuje instalovat kamery do vozů svých příslušníků, patří ale také stížnosti na jejich postup. Při řešení stížnosti na chování některého z policistů mají v lepším případě k dispozici záznam pouze od samotného stěžovatele. Stížností řidičů na možnou šikanu ze strany policistů nijak neubývá i přesto, že jim zákon ukládá při plnění policejní činnosti dodržovat zdvořilost a dbát „cti, vážnosti a důstojnosti osob i své vlastní.“

Co ještě plánuje policie za nákupy v tomto roce:

  • 7 400 balistických vest
  • 260 kusů pout
  • 10 terénních vozů
  • Policejní prezident Tomáš Tuhý chce kvůli stále častějším honičkám také nové prostředky k zastavování ujíždějích aut - buď speciální pásy, nebo zastavovací sítě. Jedna vyjde asi na 200 tisíc korun