Audit Vězeňské služby prý zjistil dvě předražené zakázky

Praha – Audit hospodaření Vězeňské služby, který zadala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO), prý odhalil dvě předražené zakázky. Vězeňská služba kvůli tomu předá podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů k zahájení trestního řízení. Válková s odkazem na chyby v hospodaření v dubnu odvolala tehdejšího šéfa služby Petra Dohnala.

„V tuto chvíli máme podklady ke dvěma konkrétním zakázkám. První, která se týká kuchyňských technologií, byla předražena o osm milionů. Předražení u druhé zakázky na eskortní autobusy předběžně odhadujeme na desítky milionů korun,“ uvedl mluvčí Vězeňské služby Robert Káčer. V prvním případě tak zakázka podle něj byla předražena o 40 procent, ve druhém zhruba o čtvrtinu. 

Podle generálního ředitele Vězeňské služby Pavla Ondráška se prověřují všechny zakázky za poslední tři roky. Na základě pochybení, které odhalil audit, zřejmě Ondrášek vyvodí personální kroky: „To jsou tak významné zakázky, kdy se nebudeme bavit o řadových referentech. Bude třeba prověřit, zda a jak se na tom podílelo celé vedení Vězeňské služby, ale to je záležitost orgánů činných v trestním řízení,“ řekl Ondrášek. 

Kontrolu Vězeňské služby zahájila ministryně Válková krátce po svém nástupu do funkce. Když odvolala Dohnala, uvedla, že audit odkryl mimo jiné závažné nedostatky v oblasti zadávání veřejných zakázek či čerpání prostředků z fondů Evropské unie.

Jenže Dohnal se proti svému odvolání brání rozkladem. Mimo jiné tvrdí, že mu ministryně Válková klade za vinu i nesrovnalosti z let, kdy ještě v čele Vězeňské služby nestál. Podle Káčera však předražené zakázky spadají i do loňského roku, když už Dohnal byl ředitelem.