Počasí lámalo teplotní rekordy, Česko pak ochladily silné bouřky

Jihlava - Desítky měřících stanic v Česku dnes hlásily teplotní rekordy. Nejtepleji bylo v Karviné, kde naměřili přes třicet stupňů. Severozápad a jihozápad Čech pak zasáhly silné bouřky i s kroupami. V podvečer se nejvíc blýskalo ve Středočeském kraji a na Vysočině. V sobotu bude srážek během dne méně, odpoledne ale meteorologové na většině území opět čekají bouřky i s kroupami.

Silná bouřka s přívalovým deštěm postupovala přes celou republiku. V Ústeckém kraji hasiči vyjížděli k šesti zásahům na Chomutovsku a Děčínsku. Jednotky například čerpaly vodu v rodinném domě i na nádraží u obchodní zóny v chomutovských Otvicích. V Libereckém kraji pak v okolí Košťálova zaplavila voda s bahnem vedle sklepů i několik komunikací.

Před silnými bouřkami ale padaly teplotní rekordy, které meteorologové nameřili na 39 stanicích po celé republice. Stalo se tak především na Moravě a ve Slezsku, ale maxima byla překonána rovněž ve východních, jižních a středních Čechách.

Na Vysočině například padly hned na osmi místech. Nejtepleji bylo v Dukovanech na Třebíčsku, a to 27,3 stupně Celsia. Ve Zlínském kraji se dosavadní maxima měnila na stanicích ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí, kde meteorologové naměřili 29,3 stupně Celsia. V severních Čechách bylo nejtepleji na Děčínsku a Jablonecku - v Bedřichově 25,1 stupně Celsia. Vyrovnán byl i dosavadní rekord v Liberci.