Hasiči měli pernou noc, bouřková vlna postupuje směrem na Moravu

Jihlava – Česko zasáhly bouřky doprovázené silným deštěm, které na některých místech zvedly hladiny řek. Druhý stupeň povodňové aktivity platil ráno na říčce Šlapance v Mírovce na Havlíčkobrodsku, první stupeň pak na Trnavě v Hořepníku na Pelhřimovsku. Středočeští hasiči řešili nejvíc problémů na Mělnicku, hodně výjezdů bylo i v okrese Praha-východ a na Kutnohorsku. Odpoledne mají většinu území ČR opět zasáhnout silné bouřky. Příští měsíc bude ale příjemně - podle meteorologů kolem 22 stupňů.

Deset výjezdů k čerpání vody ze sklepů, popadaným stromům i sloupu s telefonním vedením měli dnes odpoledne hasiči v Karlovarském kraji. Přívalový déšť utrhl deset metrů krajnice v ulici Potoční v obci Skalná u Chebu.

Hasiči na Vysočině zasahovali během noci kvůli silným dešťům doprovázejícím bouřku u 60 událostí. Nejvíc výjezdů měli na Žďársku a Jihlavsku. „Na Žďársku evidujeme více než 30 zásahů, z toho jich byly dvě třetiny přímo ve Žďáru, kde jsme čerpali vodu ze zatopených sklepů,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Na Jihlavsku řešili hasiči zatopené sklepy například ve Stříteži, Dobroníně či Herolticích.  

Bouřlivé počasí: Místy spadlo 50 milimetrů srážek (zdroj: ČT24)

V ostatních částech kraje zasahovali hasiči jen ojediněle. Na Třebíčsku ve dvou případech odstraňovali z vozovek spadlé stromy. „Nejvíc zásahů jsme měli do 22:00, zbytek noci byl relativně klidný,“ dodala mluvčí.  

Podle meteorologů se dnes na Vysočině zpočátku ojediněle během dne postupně na většině území znovu objeví přeháňky a bouřky. Místy je možné očekávat silné bouřky s intenzivními srážkami nebo kroupami. Hladiny některých toků by se opět mohly zvýšit, hydrometeorologové ale neočekávají, že by způsobily větší problémy. 

Střední Čechy: Zatopené sklepy a spadlé stromy

Středočeští hasiči měli také plné ruce práce - vyjížděli k 70 případům. Nejvíce zásahů bylo zaznamenáno na Mělnicku. V místní části Všetat Přívory například voda s bahnem vytopila celý dům a hasiči nařídili jeho evakuaci. Stromy spadlé na silnici hasiči odstraňovali v Brandýse nad Labem a Líbeznici u Prahy.

K ucpaným kanálům, kvůli nimž natekla voda do sklepů, vyjížděli do Hořovic na Berounsku nebo Klecan a Měšic u Prahy. V Hovorčovicích u Prahy odčerpávali lagunu před rodinným domem. V Roztokách u Prahy blesk uhodil do rodinného domu a způsobil požár v půdním prostoru. Poškodil ale jen expanzní nádrž za 2000 korun.

Bouřky se přesouvají na Moravu

Varování před bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí platí dnes od 11:30 do 23:00 pro celé Slezsko a Moravu. S tím, jak bude studená fronta velmi zvolna postupovat k severovýchodu, se budou ojediněle vytvářet velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami, popřípadě i kroupami nebo nárazy větru kolem 20 m/s. Silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečí pak zasáhnou západní polovinu Čech. Oproti původnímu varování meteorologů se tento jev bude týkat i Plzeňského a Karlovarského kraje. I zde se mohou ojediněle vyskytovat kroupy a nárazy větru.
  
V oblastech zasažených přívalovým deštěm mohou krátkodobě prudce stoupnout hladiny menších toků. Meteorologové upozorňují, že toky mohou přechodně dosáhnout prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity. Lze proto očekávat rychlý odtok vody ze svahů, zatopení níže položených míst a sklepů či podemletí silnic. 

Výstraha varující před silnými bouřkami platí dnes od 12:00 do 23:00 pro: Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj a Zlínský kraj.

Počasí se pomalu, ale jistě umoudří. Příští měsíc bude příjemně

V noci by se měla začít oblačnost protrhávat a srážky ustávat. Bouřky přinesly zejména v Čechách mírné ochlazení. Teploty se dnes budou pohybovat mezi 19 a 23 stupni Celsia. Na Moravě bude tepleji, kolem 23 až 27 stupňů. Příští týden by se pak měla teplota ustálit zhruba na 21 stupních.

A teplo by mělo vydržet celý následující měsíc. Podle meteorologů bude přes den průměrně kolem 22, nejnižší noční teploty pak kolem deseti stupňů, období jako celek má být teplotně i srážkově průměrné.