Zeman pro ČT: Vítěz voleb má právo jmenovat eurokomisaře

Praha – Na výsledky eurovoleb si čeští voliči musí počkat ještě víc než den. Favoritem předvolebních průzkumů bylo hnutí ANO Andreje Babiše, podle prezidenta Miloše Zemana by jeho případné vítězství bylo silným argumentem pro to, aby navrhovalo jméno nového českého eurokomisaře. První věcí, kterou by podle něj měli nově zvolení europoslanci udělat, je zkrotit plán Evropské komise na větší využití obnovitelných zdrojů.

Zeman pro ČT: Vítěz voleb má právo jmenovat eurokomisaře (zdroj: ČT24)

Jednadvacet členů musí bojovat proti normě, která se týká příliš vysokého podílu obnovitelných zdrojů, to jest solárních a větrných elektráren, protože tento bod je v rozporu s českými národními zájmy, tvrdí Zeman.

Návrh energeticko-klimatické politiky do roku 2030 počítá s tím, že Evropská unie sníží skleníkové plyny o čtyřicet procent. Ten samý návrh počítá i s tím, že se ke stejnému roku bude dvacet sedm procent energie vyrábět ve větrných, solárních a vodních elektrárnách. Už teď přitom platí každá rodina za obnovitelné zdroje několik tisíc korun ročně.

„Pokud těch dvacet sedm procent obnovitelných zdrojů bude přijato, tak by naši poslanci měli bojovat proti tomu, aby to Evropský parlament přijal,“ uvedl Zeman.

Ohrozí volby koalici?

Prezident má jasno: neohrozí. Případ z roku 2004, kdy po prohraných volbách rezignoval Vladimír Špidla, vidí Zeman jen v jeho „extrémní slabosti“, a ne ve výsledku eurovoleb.

Rozhodnutý je i v dalších otázkách. „Pokud ANO v těchto volbách zvítězí, bude mít oprávněný pocit, že by mělo navrhovat svého komisaře,“ řekl dále Zeman. Právě o to, kdo navrhne eurokomisaře, se politici přou. Podle ANO to má být Pavel Telička. Jenže s tím nesouhlasí premiér Bohuslav Sobotka, který zase navrhuje ekonoma Pavla Mertlíka. Právě tyto dva kandidáti se v neděli střetnou v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš uváděl, že chce, aby o kandidátovi na člena Evropské komise rozhodly právě eurovolby. Na dotaz, zda ANO bude prosazovat svého kandidáta, pokud získá více hlasů než ČSSD, Babiš už dříve řekl: „Určitě ano, pokud neuspějeme, nemůžeme si nárokovat to místo.“ Naopak podle Sobotky bude důležité to, jakou podporu bude mít nominant v Evropském parlamentu, který kandidáty na členy Evropské komise schvaluje.

Prvním českým eurokomisařem byl po vstupu ČR do Unie v roce 2004 Telička. Vláda původně na člena komise nominovala exministra životního prostředí Miloše Kužvarta, ten se ale kandidatury vzdal. Teličku zhruba po půlroce vystřídal bývalý premiér Vladimír Špidla, po něm v roce 2010 následoval Štefan Füle. O jméně nového eurokomisaře bude rozhodovat celá vláda po volbách. Do jaké míry do rozhodování promluví výsledky voleb, ukážou následující dny.