Velitelé budou jezdit v pandurech, plánuje armáda nový nákup

Praha – Armáda by chtěla rozšířit svůj park obrněných kolových transportérů Pandur II. Od rakouského Steyru by jich mohla koupit až dvacet, na zvažovanou transakci upozornily Hospodářské noviny. O zakázce rozhodne v nejbližší době ministerstvo obrany. Myšlenka na další pandury se ale příliš nelíbí některým vojenským expertům, kteří upozorňují, že existují levnější alternativy.

O potřebě nových obrněných vozidel hovoří česká armáda již od minulého roku. Náčelník generálního štábu Petr Pavel již loni upřesnil, že by se mělo jednat o vozy určené pro velitele a spojaře. Původně se mělo jednat o třímístné čtyřkolové vozy, nyní však armáda vyrukovala se jménem Pandur, které se vyrábějí v šestikolové a osmikolové variantě. „Je to nejpřijatelnější varianta vzhledem k potřebě sjednotit výzbroj,“ citovaly Hospodářské noviny z materiálu, který si nechal zpracovat generální štáb. Kromě až dvacítky pandurů chce armáda zakoupit také určité množství vozidel lehkých obrněnců Iveco LMV, která by rovněž rozšířila stávající park tohoto typu, který česká armáda má.

Plán na nákupy za 1,9 miliardy bude muset schválit ministerstvo obrany. Zohlednit by ovšem mělo i námitky proti nákupu pandurů a LMV. Podle některých odborníků by vojákům stačily i slaběji obrněné vozy od domácích výrobců Tatra či Vega, které jsou zároveň levnější. „Velitelské ani spojovací vozidlo nejezdí v první linii. Není tak nutné, aby bylo stejně pancéřované a mělo stejné dovednosti jako bojový transportér,“ upozornil zbrojní expert Michal Zdobinský.

Ve vozovém parku české armády je dnes 107 víceúčelových bojových vozidel Pandur II, lehkých obrněných vozů mají vojáci 120, z nich jsou většina iveca LMV, zbytek německá Dinga. V souvislosti s nákupem pandurů stojí před soudem bývalý poradce někdejšího premiéra Marek Dalík. Policie ho stíhá od října 2012, před dvěma týdny podal státní zástupce obžalobu – tvrdí, že Dalík za peníze slíbil pomoc při sjednání zakázky, i když věděl, že to nemůže splnit. (Více o osobě Marka Dalíka čtěte zde.) Policie vyšetřovala také nákup obrněných automobilů LMV, případ však odložila.

Vydáno pod