Babiš chce navrhnout jednodenní elektronické volby

Praha – Po rekordně nízké volební účasti v eurovolbách politici přemýšlejí, jak příště k hlasování přimět více lidí. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš přišel s návrhem, aby mohli voliči v Česku hlasovat elektronicky. Navíc by se volby měly konat jen jeden den, což by státní kasu vyšlo levněji. Zatím mohou lidé v celé EU elektronicky hlasovat jen v Estonsku.

Andrej Babiš chce navrhnout elektronické hlasování (zdroj: ČT24)

„Já určitě navrhnu změnu zákona, aby se volilo jenom jeden den, a taky, abychom mohli volit elektronicky,“ uvedl vicepremiér Babiš. Tento plán podporují i některé další strany ve sněmovně: např. Úsvit nebo lidovci. Naopak skeptická je pravicová opozice: ODS a TOP 09. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zase upozorňuje na vysoké náklady z veřejných zdrojů, které by si elektronické volby vyžádaly.  

Skeptičtí jsou i někteří počítačoví experti: „V současné době je velmi obtížné hlasujícího občana identifikovat. Postarat se o to, aby nehlasoval víckrát, nebo aby za něj nehlasoval někdo jiný,“ vysvětluje šéfredaktor serveru Pooh.cz Daniel Dočekal.

V Estonsku to funguje tak, že přímo občanský průkaz obsahuje čip i elektronický podpis. Stačí ho proto vložit do čtečky, přihlásit se do počítače pod svým kódem a volič může hlasovat. Možnost hlasovat elektronicky zkouší i Norsko nebo Švýcarsko. Jenže třeba Německo, Francie či Itálie se po špatných zkušenostech rozhodly vrátit k tradičním hlasovacím lístkům.

Ministerstvo vnitra začalo projekt elektronických voleb připravovat už před třemi lety. Nakonec ho ale zastavilo právě kvůli obavám z možného zneužití osobních údajů a také kvůli nedostatku peněz. Jestli budou Češi v budoucnu volit elektronicky, by mohlo být jasnější do konce roku.