Hnutí Úsvit mění název, zmizí z něj Tomio Okamura

Praha – Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury zkracuje název, zmizí z něj jméno a příjmení předsedy strany. Podle Okamury byl dlouhý název hlavně marketingovou akcí, aby si lidé spojovali hnutí se známým podnikatelem. Okamura to řekl serveru iDnes.cz. Kratší název je součástí změn ve stanovách, které už hnutí odeslalo ministerstvu vnitra. Podle tajemníka Úsvitu Jana Zilvara mají změny stanov vést také k otevření hnutí směrem k novým členům. Těch je totiž stále jen devět.

Úsvit bude v komunálních volbách prosazovat přímou volbu starostů (zdroj: ČT24)

Kromě změny stanov se Úsvit na dnešním brífinku věnoval i podzimním komunálním volbám, kde má být hlavním tématem hnutí přímá volba starostů a primátorů. Ti by byli podle představ Úsvitu také přímo odvolatelní. Přímá volba by se týkala všech obcí a měst. „Právě v největších městech se odehrávají největší čachry s primátorskými posty a voliči často zírají, kdo jejich městu nakonec vládne navzdory volebním výsledkům,“ uvedl Okamura.  

Volby do zastupitelstev by zůstaly podle poměrného systému. Zastupitelstvo by pak plnilo koncepční a kontrolní roli, schvalovalo by majetkové věci, finanční dokumenty a vyhlášky. Přímo volený starosta by měl exekutivní funkci. Jeho odvolání obyvateli by bylo možné pro závažné porušení povinností nebo porušení volebního slibu. Návrh na odvolání by mohl přezkoumat soud.   

Hnutí Úsvit bude taky prosazovat elektronizaci voleb, což by je podle Okamury zlevnilo a mohlo by zvýšit účast. Celková volební účast v nynějších volbách do Evropského parlamentu nedosáhla ani pětiny voličů.

Vydáno pod