Nová metoda proti rozedmě plic - dýchací cesty rozšíří malá spirála

Praha - Lékaři v Česku poprvé provedli zákrok, který pomáhá vrátit dech pacientům s rozedmou plic. Jde o trvalé rozšíření dýchacích cest díky zavedení speciální spirály. Endoskopická novinka by měla být nápomocná hlavně při těžkých formách této nemoci. Metoda je však vhodná jen pro některé pacienty – jejich počet se odhaduje řádově na desítky ročně.

Nová metoda pomáhá pacientům s rozedmou plic (zdroj: ČT24)

Zákrok spočívá v tom, že lékaři zavedou katetrem do plic speciální spirálu, kterou zablokují nefunkční část plic. „Omezí průchod vzduchu postiženou plící a zároveň znemožní svírání dalších části. Takže otevře zdravou plíci a uzavře nemocnou,“ vysvětluje primář kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí ve Všeobecné fakultní nemocnici Jiří Votruba.  

Podle lékařů je efekt takového zákroku téměř okamžitý: Dochází ke zlepšení dušnosti i vitálních parametrů, pacienti ujdou delší vzdálenost a celkově se jim zlepší kvalita života. Právě tým ze Všeobecné fakultní nemocnice se do takové operace pustil jako první v Česku. Českým lékařům asistovali i zahraniční odborníci, kteří mají s tímto zákrokem větší zkušenosti: „Metodu jsme vynalezli s týmem kolegů, už jsme ji provedli u více než tří tisíc pacientů na světě,“ uvedl autor metody a ředitel technologického týmu výrobce z Kalifornie Mark Mathis.