Platy státních zaměstnanců mají narůst o 3,5 procenta

Praha - Státní zaměstnanci si mají polepšit. V koalici se rodí dohoda, že jejich platy porostou v příštím roce až o 3,5 procenta, tedy v průměru o 740 korun. Týkat se to má úředníků, učitelů, policistů nebo třeba hasičů. Průměrný plat se nyní pohybuje pod hranicí 25 tisíc korun.

Ministr financí Andrej Babiš původně navrhoval vládě růst platů v rozmezí 2,0 až 3,5 procenta. Kompromis je nakonec na horní hranici toho, co si podle šéfa státní pokladny může rozpočet dovolit. Náklady na růst platů ve státní správě se tak vyšplhají na sedm miliard korun. 

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka 

„Rozpočet by měl zohlednit to, že hasiči a řada dalších zaměstnanců veřejného sektoru přišli o 10 procent ze svého platu během vlády Petra Nečase.“ 

Zatím však není jasné, zda jde o finální návrh. Ještě před 14 dny se mluvilo o návrhu ministra financí, který od roku 2015 počítal se zvýšením platů většiny státních zaměstnanců dokonce o osm procent. A v souvislosti s platy učitelů mluvilo o procentním nebo i žádném zvýšení.  

Podle dřívějšího prohlášení Babiše informace o chystaném zmrazení platů učitelů nebyla pravdivá. Připomněl, že předchozí vláda v roce 2010 rozhodla o desetiprocentním snížení platů státních zaměstnanců s výjimkou učitelů: „Jedině učitelé dostali v roce 2011 o dvě miliardy korun navíc a v roce 2012 o čtyři miliardy korun.“ 

Koalice o platech státních zaměstnanců a rozpočtu (zdroj: ČT24)

Chovanec by rád více peněz pro strážce zákona a pořádku

Jednání o platech hasičů a policistů budou podle ministra vnitra Milana Chovance a člena koaliční rady vlády za ČSSD ještě pokračovat. Do srpna je prý ještě čas. „Pokud chce stát zajistit bezpečnost, je potřeba za ni zaplatit,“ netajil se ale v rozhovoru pro ČT.