Pro Macha je Brusel jen mezikrok, chce do sněmovny

Praha – Strana svobodných občanů je od nedělního večera v pomyslném klubu parlamentních stran. Sice nemá zastoupení v Poslanecké sněmovně, její předseda Petr Mach se ale stal poslancem Evropského parlamentu. Spolu se zbytkem strany se ale chystá i do příštích sněmovních voleb, které by měly proběhnout rok a půl před vypršením mandátu v EP. Jak Mach prozradil v Interview ČT24, Poslanecká sněmovna je hlavním cílem strany a případní náhradníci by v Bruselu hlasovali stejně jako on.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Strana svobodných občanů poprvé překonala pětiprocentní hranici ve volbách po pěti letech existence, její předseda Petr Mach je přitom přesvědčen, že se tak bude dít i nadále. Za hlavní důvod úspěchu Svobodných považuje údajnou absenci alternativy na politické pravici. „Slušná pravice – kde pravice znamená, že chceme, aby stát nechal lidi na pokoji, nepletl se jim do života, aby jim pokud možno nechal co nejvíce peněz a ne jim je tahal z kapes – téměř vymizela. Je v troskách a naším cílem je rehabilitovat ji,“ uvedl předseda Svobodných.

Již dříve prohlásil, že ODS, popř. TOP 09 termín pravice znehodnotily. „To, čemu mnozí říkají pravicová politika, bylo zdiskreditováno. Pokud někdo léta tvrdí, že je pravice, a léta zvyšuje daně, zvyšuje státní dluh, zvyšuje dotace, podporuje Lisabonskou smlouvu a hlasuje pro José Barrosa na předsedu Evropské komise, tak to není věrohodné. Pak se rozcházejí slova a činy ODS,“ zopakoval Mach kritiku na adresu strany, jejímž členem byl do roku 2007. Současně ale připustil, že by spolupráce Svobodných s ODS byla možná. Ocenil například vymezení občanských demokratů proti euru ve volební kampani. 

Svobodní chtějí podle Macha na úrovni České republiky prosadit například omezení zadlužování státu a zvyšování daní „nad určitou úroveň“, na evropské úrovni potom omezení povinností členských států. „To, co se nám na Evropské unii nelíbí, je, že jsou státy nuceny do eura, že jsou nuceny přizpůsobovat sazby DPH tomu, jak si přejí někde v Bruselu,“ popsal.

Petr Mach o ODS:

„ODS ústy Mirka Topolánka říkala o evropské ústavě ošklivé věci a najednou ji podpořila. K tomu neměla závazek v koaliční smlouvě. Programové prohlášení vlády ani koaliční smlouva neříkaly nic o tom, že by se strany zavazovaly prosadit Lisabonskou smlouvu. (…) To pro nás byla zrada myšlenek.“

Věrnost poslance Unii: S tím bude problém

Myšlenky, které se týkají Evropské unie, nakonec bude moci nový europoslanec Petr Mach prosazovat dříve. Chystá se jednat s novými kolegy například o dobrovolnosti zavedení eura. Netají se tím, že o podporu požádá například francouzskou Národní frontu, kterou – po vítězství ve francouzské části eurovoleb – označil německý ministr financí Wolfgang Schäuble za fašistickou a extremistickou stranu, stejně jako české komunisty. „Pokud budu chtít, aby evropský parlament navrhl, aby bylo euro dobrovolné, budu muset získat nadpoloviční většinu europoslanců,“ podotkl Mach. Slíbil, že Národní frontě za podporu svého návrhu neposkytne žádnou protislužbu – nejsilnější francouzská skupina v europarlamentu by prý mohla myšlenku dobrovolného eura podpořit, protože sama podporuje vystoupení Francie z eurozóny. Jak bude postupovat, odmítne-li Národní fronta návrh podpořit, však Mach nenaznačil.

Za problém nepovažuje předseda Svobodných ani svůj případný odchod do Poslanecké sněmovny – chce kandidovat v příštích volbách, které (budou-li v řádném termínu) proběhnou na podzim 2017. Pokud by v nich uspěl, je přesvědčen, že přestup z evropského do českého parlamentu voliče nerozzlobí. „Kdybych rezignoval na mandát europoslance, poskočí tam pan Jiří Payne. Kdyby i on rezignoval, poskočí tam pan Tomáš Pajonk a tak dále. To všechno jsou lidé, kteří budou asi hlasovat velmi podobně, jako budu v Evropském parlamentu hlasovat já,“ je přesvědčen Mach.

Při práci v Evropském parlamentu se zástupce Svobodných nechce účastnit všech jednání. Že si bude pečlivě vybírat, na čem bude za svůj europoslanecký plat pracovat, nepovažuje za závadu. „Nehodlám tam zbytečně ztrácet čas nebo se jezdit někam zapisovat. Pokud to bude setkání, kde bude možné prosadit něco z našich myšlenek, tak tam budu jako lev bojovat,“ řekl. Pro jeho hlasování, ale například i zasedací pořádek, potom bude klíčová i frakce, do níž se jako člen Strany svobodných občanů začlení. Mělo by jít o Evropu svobody a demokracie (EFD), jejímiž dosavadními členy byly euroskeptické, ale i strany řazené mezi radikálně populistické – například Praví Finové, Dánská lidová strana nebo Slovenská národní strana.

Petr Mach o vhodném českém členovi Evropské komise:

„Nejsem ve vládě, nejsem ten, kdo vybírá, ale připadá mi, že když bojovala paní Roithová proti regulaci a nařizování letního času, tak by to byla ona, kdo nebude hlasovat pro všechny regulace.“

Výsledek eurovoleb je pro Svobodné úspěch

Zisk jednoho poslaneckého mandátu pro Svobodné v českých eurovolbách považuje Petr Mach za úspěch: „Já jsem s tím počítal, protože výsledky Svobodných byly volby od voleb lepší a lepší. Měli jsme profesionálnější kampaň, věnovali jsme na ni také více peněz, měli jsme více reklamy.“ Před volbami přitom Svobodné nepodpořil Václav Klaus, který naopak uvedl, že bude volit ODS. S ním přitom v minulosti Mach úzce spolupracoval, byl prezidentovým poradcem či předsedou Klausova Centra pro ekonomiku a politiku.

Podle Macha se s exprezidentem částečně odcizili při loňských sněmovních volbách, kdy se Svobodní nechtěli zapojit do projektu Jany Bobošíkové na propojení malých pravicových stran. Dodal ale, že Klaus Svobodné nikdy výrazně nepodporoval. „Asi nepříliš věřil v úspěšnost tohoto našeho projektu Strany svobodných občanů,“ poznamenal zakladatel a předseda strany.