Turecko má v Česku první honorární konzulát, konzulem se stal Pecina

Frýdek-Místek – Bývalý ministr vnitra Martin Pecina se stal honorárním konzulem pro Turecko. Jeho hlavním úkolem bude mapovat tureckou menšinu v regionu a podpora vzájemných obchodních vztahů. První turecký konzulát v České republice sídlí ve Frýdku-Místku, odkud Pecina pochází. Jmenování potvrdilo české ministerstvo zahraničí i turecká vláda ke dni 30. dubna.

„Máme za úkol zmapovat tureckou menšinu, která se na Ostravsku i v celém Moravskoslezském kraji pohybuje. Problém je, že se tady vyskytují i Kurdové, kteří se neorganizují přes tureckou ambasádu,“ uvedl Pecina. Odhaduje, že v Moravskoslezském kraji žijí desítky Turků. Jeho spolupracovníci už začali shromažďovat přesnější data o pobytu Turků v České republice. „Hlavním úkolem konzulátu ale bude především podporovat rozvoj vzájemných obchodních vztahů,“ řekl absolvent ostravské Vysoké školy báňské, někdejší člen ODS i ČSSD.

Rozhovor s Martinem Pecinou (zdroj: ČT24)

Pecinu zajímá především strojírenství, blízko má k holdingu Vítkovice Machinery Group v čele s Janem Světlíkem, kde dříve zastával vysoké manažerské funkce. Už v roce 2010 chválil turecké hospodářství, mimo jiné v souvislosti s kontraktem Vítkovic na stavbu elektrárny Adularia v Turecku. Z Vítkovic odešel do vlády Zemanova premiéra Jiřího Rusnoka, kde podruhé ve své kariéře zastával post ministra vnitra. Poté neúspěšně kandidoval za Zemanovce do sněmovny. Letos v únoru nastoupil jako obchodní ředitel strojírenské skupiny Alta se sídlem v Brně. Informace, že by měl být honorárním konzulem pro Turecko, zazněla na letošním Česko-tureckém podnikatelském fóru.

Turecko je jedna z nejdynamičtějších ekoenomik světa, říká Pecina

„Jsem velmi rád, že naše generace může být svědkem obrovského hospodářského rozvoje Turecka, které se stává jednou z nejdynamičtějších ekonomik světa. A jsem poctěn tím, že i já se dnes stávám součástí našich vzájemných obchodních vztahů,“ prohlásil Pecina při slavnostním otevření honorárního konzulátu ve Frýdku-Místku dne 1. května. Konzulát je otevřený dva dny v týdnu. „Úřední hodiny jsou ve středu dopoledne a v pátek odpoledny, kdy budu v úřadě i já,“ doplnil dnes Pecina.

Vedení Frýdku-Místku zřízení konzulátu vítá. „Město se tím zviditelní a věřím, že budeme profitovat i z nastartovaných podnikatelských aktivit a investic, i jiných forem spolupráce mezi oběma zeměmi,“ komentoval sociálnědemokratický primátor města Michal Pobucký zařazení Frýdku-Místku na diplomatickou mapu. Další turecký konzulát by se měl otevřít také v Brně.

Honorární konzul je čestná funkce, tedy neplacená, není spojená s diplomatickou imunitou, umožňuje ale obchodní aktivitu.