Britská ambasáda se poprvé v historii otevřela veřejnosti

Praha - Veřejnosti se dnes vůbec poprvé otevřely dveře do britského velvyslanectví v Praze. Návštěvníci si v rámci unikátní akce mohli prohlédnout místnosti, kde v minulosti přebývala královna Alžběta II., princ Charles nebo bývalá premiérka Margaret Thatcherová. Součástí prohlídky byl i neformální piknik v britském stylu v zahradě ambasády. Thunovský palác na Malé Straně byl otevřený od 10:00 do 17:00, vstup byl zdarma.

„Je to součást širší kampaně Britské jaro, kterou chceme Británii představit jako inovativní, moderní zemi,“ zdůvodnil mluvčí velvyslanectví Jan Šmíral, proč se Britové rozhodli poprvé zpřístupnit svůj zastupitelský úřad v Česku veřejnosti.

Kromě prohlídky vnitřních prostor paláce a jeho zahrady pod Pražským hradem mohli návštěvníci ochutnat i britské speciality, zhlédnout představení divadelního spolku Prague Shakespeare Company nebo si poslechnout koncert britského flamengového kytaristy Craiga Suttona.

Podle Šmírala bylo zpřístupnění ambasády výjimečnou akcí. „Neříkáme, že to bude zase na sto let naposledy, ale nemáme v tuto chvíli v plánu to dělat každý rok,“ uvedl Šmíral s tím, že další případný den otevřených dveří na velvyslanectví se bude odvíjet od dnešního zájmu Čechů.