Katastrofa, mluví hasiči o srbských povodních. Dělili se i o jídlo

Hlučín (Opavsko) - Dvě desítky českých hasičů se po dvou týdnech vrátily domů ze Srbska, kde pomáhaly likvidovat následky ničivých povodní. Hasiči ze záchranného útvaru z Hlučína na Opavsku a Zbirohu na Rokycansku byli nasazeni u Bělehradu, kde zejména odčerpávali vodu ze zatopených elektráren a jejich okolí. Během neděle přijede také tým z Bosny.

Katastrofa, popisují hasiči po návratu od srbských povodní (zdroj: ČT24)

Tuzemská výprava přitom na Balkáně využila nejmodernější techniku. Například mohutné české čerpadlo MČS 1500, které dokáže odčerpat až 1 500 litrů vody za sekundu, je nejlepším strojem svého druhu v Evropě. Hasiči v Srbsku odčerpali více než 600 milionů litrů vody. „To je množství, jaké by zaplnilo 800 klasických plaveckých bazénů,“ řekl mluvčí záchranného útvaru Marek Pjaták. 

Rekordní povodně a 16 hodin denně v plném nasazení

Hasiči se shodli, že situace v zaplavených oblastech byla katastrofální. „V obci Obrenovac jsou tři řeky a všechny byly vylité z koryt. Řeka Sáva byla o pět metrů výš, než je její klasické maximum v těchto měsících. Hráze byly protržené,“ popsal velitel hlučínského odřadu Martin Oravecz. V obcích bylo liduprázdno, nefungovala tam elektřina, nešel plyn ani voda. Laguny, vytvořené rozlitými řekami, byly kilometry dlouhé. Místním obyvatelům čeští hasiči pomáhali i tím, že jim dávali část svých přídělů jídla. 

„Místní lidé, když jsme přijeli s tímhle čerpadlem, tak vůbec netušili, co vlastně dovezeme. Měli představu, že prostě něco vezmeme do ruky, hodíme to do vody a budeme čerpat,“ líčil strojník čerpadla Kamil Rádek. „A když klesla voda, tak za námi chodili, plácali nás po zádech. Říkali: Chvala. Byli opravdu nadšeni. Chvala Czech republic,“ řekl Rádek. 

Po odčerpání vody z daného místa hasiči čerpadlo vypnuli a posunuli o kus dál. To se dělo každých čtyři až šest hodin. Shodli se, že nejhorší pro jejich práci bylo tamní horko. Jednadvacetiletý hasič Michael Bogocz, který ke sboru nastoupil nedávno po dokončení studia požární ochrany na střední škole ve Frýdku-Místku, byl v Srbsku na své první misi. „Všude byla voda a byla zkažená, takže tam všechno zapáchalo,“ podotkl.

Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR se zaměřuje na práce, jako jsou například vyhledávání a záchrana lidí ze zavalených budov, dálková doprava vody při požárech a hašení požárů nebo úprava i distribuce pitné vody. Při obnově postižených území útvar pomáhá nouzovým zásobováním elektřinou nebo přečerpáváním vody velkokapacitními čerpadly. Letos už příslušníci útvaru zasahovali například ve Slovinsku, kde v únoru po sněhových bouřích, mrazech a lokálních povodních zůstaly desetitisíce lidí bez elektrického proudu.

Vydáno pod