Vyzrál Cheb na prostitutky? Z ulic je začne svážet za město

Cheb, tedy lokalita, ve které už od 90. let „kvete sexuální byznys“, přišel s receptem na boj s prostitucí. Policie tzv. lehké ženy začne z ulic odvážet daleko za město k výslechu. Radnice přitom spoléhá na to, že návrat do centra si alespoň některé z nich rozmyslí. S projektem se inspirovala v zahraničí. Pro novou policejní pobočku, která má být prostitutkám brzy dobře známá, nyní hledá lokalitu. V Chebu natáčela reportérka ČT Lea Surovcová.

V Chebu už to sice není jako v 90. letech, kdy prostitutky lemovaly hlavní silnice, přesto je nabídka zejména pro německé zákazníky velká. Každý týden na policii pokutují a vykazují z veřejných míst až 90 prostitutek. Práce je to ale téměř zbytečná, ženy se totiž záhy na svá stanoviště vracejí. Chebská radnice chce proto přitvrdit. Prostitutky bude vozit na výslech za město. Vedení se inspirovalo modelem, který se osvědčil ve Francii.

Detašované pracoviště by mělo být několik kilometrů za městem. Vedení radnice doufá, že pokud takto prostitutky nebo opilce vyvezou opakovaně, odradí je to, nebo přinejmenším zdrží, a do centra Chebu se hned tak nevrátí. Opakované vysvětlování policii, proč se živí zrovna tímto způsobem, by znamenalo zdržení i několik hodin a ztrátu kšeftu. „Tam by musely podávat samozřejmě velmi podrobné vysvětlení, co je k tomu vedlo. Ta vzdálenost (…) by je stála nějaký čas,“ vysvětlil Michal Pospíšil (ODS), místostarosta Chebu.

Do Chebu se v létě sjíždějí prostitutky i ze Slovenska

S odvozem lehkých žen za město chce Cheb začít co nejdříve. Hlavní sezona je prý čeká každým dnem. „V sezoně jsou to ženy, které sem přijíždějí vyloženě za prací i z jiných regionů, ať už je to z Moravy, ze Slovenska, některé se k nám vrací každý rok pravidelně. My bychom chtěli dosáhnout toho, abychom aspoň příjezdové cesty měli čisté,“ dodal Pospíšil.

Momentálně město pro speciální výslechovou místnost hledá místo. „Bylo by to buď směrem na Františkovy Lázně, nebo máme dohodu směrem na Pomezí, kde máme psí útulek. Museli bychom se domluvit s obcí Pomezí, zda bychom tam mohli zřídit takové detašované pracoviště. Odtud je to nějakých 7–8 km zpátky do Chebu,“ uvedl Pospíšil. Prostitutkám je záměr města zatím lhostejný. Plán ale oceňují hlavně obyvatelé Chebu, kteří si na ženy pochybné pověsti opakovaně stěžují.

Chebský export (zdroj: ČT24)

Do sexuálního průmyslu se stále častěji zapojují děti

Sexuální turistika do Chebu táhne víc než památky a gastronomie. Lákadlem jsou prý stále mladší dívky. „Není problém 15letá, 16letá, fakt není problém,“ říká jedna z prostitutek. Podle průzkumu, který vznikl už před deseti lety, pětina chebských dívek na základní škole čelila nabídkám sexuálních turistů. Od té doby se ale hranice posunula ještě dál. „Došlo k tomu posunu, že teď děti samy vstupují na scénu komerčního byznysu a iniciují dobrovolný sex za peníze. Ony přicházejí s nabídkou, nečekají, až ji dostanou, ale nabízejí se,“ uvedla Eva Vaníčková, sociální pediatrička, 3. LK UK v Praze.

Podle Renaty Bartákové z odboru sociální a právní ochrany dětí na MÚ Cheb může být prostituce zejména pro dospívající děti snadným zdrojem uspokojení potřeb, kterých se jim v této oblasti třeba nedostává. Zarážející jsou i představy dětí o jejich budoucnosti. Zatímco dříve snily o tom, že budou popelářem, kosmonautem nebo letuškou, dnes se řada z nich vidí zcela jinde.

Eva Vaníčková, sociální pediatrička, 3. LK UK v Praze:

„Na otázku, čím chceš být, dost chlapců uvádí na prvním místě gigolo, na druhém prodej drog. Když se ptáte dívek, tak ty uvádí prostituci nebo si chodit na úřad pro dávky jako mamka. To jsou časté odpovědi. Samozřejmě si dovedeme představit, že jsou mnohem četnější v rizikových regionech. To ale není jedno dítě ve třídě, to nejsou dvě děti ve třídě, ale možná čtvrtina nebo třetina.“