Nacismus je mrtvá ideologie, hájí se vydavatelství Hitlerových projevů

Brno - Soudce brněnského městského soudu dnes nedovolil vydavatelům projevů nacistického vůdce Adolfa Hitlera, aby účastníkům jednání rozdávali výtisky této knihy. Státní zástupce tvrdí, že vydavatelství, které projevy německého diktátora otisklo, propaguje nacismus a popírá genocidu. To sice připouští i zástupce vydavatelství, nicméně tvrdí, že lidé by měli mít možnost se seznámit, na čem nacistické hnutí stavělo.

Na žádost obhajoby musel soudce Martin Hrabal během jednání předčítat obsáhlé pasáže z knihy. Obžaloba směřuje proti brněnskému vydavatelství Guidemedia, redaktorovi a překladateli knihy Pavlu Kamasovi, spolupracujícímu redaktorovi a grafikovi Lukáši Novákovi a autorovi komentářů k projevům Stanislavu Beerovi. Kamas a Novák jsou zároveň spolumajiteli vydavatelství. Trojici mužů hrozí až 10letý trest.

U soudu vypovídal jen Tomáš Pecina, jenž zastupuje nakladatelství jako právnickou osobu. Připustil, že vydání projevů může být propagací nacionálního socialismu, nacismus je však podle Peciny neexistující, mrtvá ideologie, poražená v roce 1945 na válečném poli. „Je důležité, aby se každý mohl seznámit s tím, na čem nacistické hnutí spočívalo,“ prohlásil Pecina.

Knihu komentuje šéfredaktor Marketing Sales Media Daniel Köppl (zdroj: ČT24)

Státní zastupitelství vidí v publikaci Adolf Hitler: Projevy podporu a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a popírání genocidy. Kniha vyšla v roce 2012 v nákladu 10 tisíc kusů, její spornou část představují zejména spojovací redakční texty mezi jednotlivými projevy. „Je nutné vědět, jaký má vydavatel vztah ke svému dílu. Teď se bude debatovat o tom, nakolik lze z poznámek usuzovat úmysl,“ myslí si politolog Miroslav Mareš - více o Marešových názorech čtěte zde.

Obhajoba dnes opakovaně připomněla, že v minulosti před soudem stanul také vydavatel Hitlerovy knihy Mein Kampf (Můj boj). Nejprve dostal podmíněný trest, nakonec jej ale Nejvyšší soud v březnu 2005 zprostil viny. Podle obhajoby je vydání Hitlerových projevů podobným sporem. „Otázkou je to, zda je možné veřejně vyslovovat souhlas s těmito názory, ospravedlňovat jej, omlouvat jej nebo vysvětlovat, že on to ve skutečnosti myslel dobře,“ uvedl žalobce Jan Petrásek.

Nakladatelství zatím vydalo osm knih, všechny se týkají nacionálního socialismu a druhé světové války. Všichni tři obžalovaní už byli podle obžaloby soudně trestáni - jeden za výtržnictví, druhý za krádež a třetí za ublížení na zdraví. Proces bude pokračovat v červenci.