Gratias Tibi: Cenu za aktivní pomoc mají kolegiální žáci nebo zachránci kostela

Praha – Ocenění pro mladé aktivní lidi, kterým není jejich okolí lhostejné. Takový je smysl premiérového ročníku ceny Gracias Tibi („Díky tobě“), pořádané společností Člověk v tísni. První ocenění putovalo například žákům, kteří organizovaně pomáhají s výukou svým kolegům. Cenu získala také spontánní TV kampaň za rekonstrukci přechodů nebo nezištné úsilí o obnovu chátrajícího kostela. Do soutěže se přihlásilo celkem 140 projektů z celé České republiky.

V nejmladší kategorii ocenění získali členové žákovského parlamentu Základní školy TGM Blatná za doučování pro spolužáky z chudších rodin. Oceněný projekt Pomocná ruka odstartoval před dvěma lety. Při jedné z akcí členové žákovského parlamentu zjišťovali, jaký by byl zájem o doučování a v jakých předmětech. Svůj plán poté zrealizovali tím, že slabší spolužáky doučují jejich vrstevníci. Vše je organizováno v rámci žákovského parlamentu – zájemce osloví jeho člena, který mu posléze pomoc domluví.

Druhou cenu získali mladí z Předlic z Ústí nad Labem, kterým vadily „neviditelné přechody“. Sepsali proto petici a ve své televizi TV Předlice natočili spot. Svůj plán představili na konferencích, setkali se i se zastupiteli a politiky. Plánovaná rekonstrukce se odsunula, vzniknout by ale mohla dohledová služba.

V nejstarší kategorii pak cenu dostali mladí z Vroutku v Ústeckém kraji, kteří začali s obnovou místního chátrajícího kostela sv. Jana Křtitele. Uzavřený svatostánek uklidili, shánějí dotace na opravu a založili i sbírku. Některé věci už stihli sami opravit. Navíc spolupracují se školní družinou i rodáky z Německa. V kostele se konalo již několik akcí.

Gratias Tibi si všímá mladých, kteří pomáhají (zdroj: ČT24)