Babiš se zastal Marvanové. Tlaky ze strany soudců prý existují

Praha - Obě dámy mají ve sporu svou pravdu, tvrdí šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Vzápětí ale dodává, že stížnosti náměstkyně v resortu spravedlnosti Hany Marvanové na údajný nátlak kvůli personálním změnám v krajských soudech jsou oprávněné. Podle něj je navíc nepochopitelné, proč soudci jakožto nezávislé, apolitické osoby sepisují petice. Dlouhodobý spor s ministryní Helenou Válkovou nakonec vyústil v nedělní odchod Marvanové. Podle ní prý na její konec netlačila pouze ministryně, ale i někteří lidé z justice, kteří si nepřáli razantní změny. O ministerské výměně v čele spravedlnosti nicméně Babiš v žádném případě neuvažuje.

Babiš: Výběr soudců asi v pořádku, ale tlaky na resort byly (zdroj: ČT24)

Právě Babiš musel do „dívčí války“ v čele spravedlnosti osobně zasáhnout a obě si pozvat ke společnému jednání. Výsledek je víceméně smířlivý – Marvanová sice opouští ministerstvo, s hnutím ANO a jeho předsedou je ale dál ochotna spolupracovat při přípravě zákonů. Za ní dnes přichází právě z resortu financí dosavadní šéf legislativy Robert Pelikán.

Oficiálním důvodem byla podle Válkové nízká loajalita, neoficiálně – hlavně ze strany Marvanové – jde ale o příliš silné slovo krajské justice do resortní politiky. „To, že tam nějaké tlaky probíhají, je pravda… V tomto případě je to z toho prostředí soudců,“ naznačil Babiš.

Spory na ministerstvu začaly podle Marvanové už v březnu, a to kvůli výběrovému řízení na šéfy krajských soudů  v Brně a Ustí na Labem. Někteří justiční funkcionáři podle Marvanové dávali najevo, že si změny nepřejí. „Ten tlak jsem pociťovala z některých justičních kruhů a byla jsem i informována, že moje úsilí o otevřené výběrové řízení by mohlo u některých soudců nebo skupin narazit,“ tvrdí Marvanová.

Tři desítky ústeckých soudců začaly s výtkami mediálně vystupovat až v momentě, kdy výběrová komise vedená náměstkyní Marvanovou nedoporučila na šéfa krajského soudu ani jednoho ze stávajích místopředsedů, ale mělnického soudce Jana Veselého. „Jde nám pouze o to upozornit na některé pochybnosti o regulérnosti ohledně výběrového řízení na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem,“ uvedla iniciátorka petice a soudkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Zdeňka Hošková.

Andrej Babiš
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Babiš: „Podle mých informací ti dva soudci, kteří mají být jmenováni, tak u toho vše proběhlo standardně. Byly tam komise a nevidím důvod, proč by nemohla paní ministryně tyhle soudce jmenovat. Ale to, že tam nějaké tlaky probíhají, je pravda, a nechápu, proč soudci, kteří jsou apolitičtí, píší nějaké petice.“

Ústecký krajský soud za stávajícího vedení čelil mnoha kauzám týkajícím se problematických konkurzů. Vrcholem bylo zatčení konkurzního soudce Jiřího Berky. Případ patří k nejobsáhlejším v českém soudnictví, spis čítá víc než 170 tisíc stran. Skupina kolem něj měla nejdřív skoupit pohledávky podniků na hranici bankrotu, firmy poslat do konkurzu a majetek pod cenou rozprodat. Deseti firmám tak měli způsobit škodu 264 milionů korun. Dalších 202 milionů se podle obžaloby pachatelé z firem pokusili odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce. Prodávali také majetek firem pod jeho skutečnou cenou.

Ministryně spravedlnosti se zatím nerozhodla, jestli Jana Veselého coby vítěze výběrového řízení do čela ústeckého soudu navrhne, nebo vypíše novou soutěž. V pondělí nicméně připustila, že jasno kolem jmenování šéfa Krajského soudu v Ústí nad Labem by mohlo být do konce týdne.