Rychetský: Poplatky za pobyt v nemocnici protiústavní nebyly

Praha – Ústavní soud bývá zjednodušeně spojován se zrušením regulačních poplatků za pobyt v nemocnici. Soud ale neuvedl, že se po úpravě parametrů nemohou zákonodárci k takovým platbám vrátit. „Protiústavní byl způsob, jakým u nás zákonodárci poplatky zakotvili, ne poplatky jako takové,“ uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v Interview ČT24. Ministr financí Andrej Babiš se v pondělí vyjádřil, že zrušení poplatků za hospitalizaci v nemocnici byla chyba. Podle jeho vyjádření pro ČT šlo o unáhlené gesto, které prý v rámci svého hnutí „nedomysleli“.

Stokorunový poplatek za den pobytu v nemocnici zrušil Ústavní soud. Podle jeho předsedy protiústavnost spočívala v plošném dopadu bez jakékoliv diferenciace a bez časového omezení. „Ústavní soud ve svém zrušovacím nálezu vyslovil, že plošné hrazení poplatků za “hotelové služby„ při hospitalizaci v nemocnici není možné, když se vztahuje i na lidi na jednotce intenzivní péče, na lidi v umělém spánku, na děti či zdravotně postižené. My jsme neřekli, že jsou protiústavní poplatky jako takové,“ vysvětlil Rychetský. V případě, že by byl zákon formulován jinak a placení by bylo diferenciované, by Rychetský proti poplatkům nic nenamítal.

Nová vláda poplatky za pobyt v nemocnici v jiné verzi neobnovila. Nejen Babiš, ale i šéf lidovců Pavel Bělobrádek si teď ale myslí, že by měla vláda o obnovení poplatku začít diskutovat. Podle Babiše bylo zrušení poplatků unáhleným gestem, které prý v rámci svého hnutí „nedomysleli“ – jednalo se nicméně o daň za nalezení kompromisu. Podle premiéra Sobotky ale znovuzavedení hospitalizačních poplatků nepřichází v úvahu. Koaliční smlouva bude platit buď jako celek, nebo vůbec. 

Pavel Rychetský hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Ve smlouvě jsme se shodli na tom, že poplatky za pobyt v nemocnici znovu zavádět nebudeme, a to je taky věta, která je součástí koaliční smlouvy. Takže taková je v tuto chvíli situace a domnívám se, že vláda by se primárně měla snažit naplnit to, co jsme si v koaliční smlouvě dali jako cíl politiky,“ dodal Sobotka. ČSSD navrhuje výpadek za rušení nemocničních poplatků vyrovnávat zvýšením plateb za státní pojištěnce.

Babiš: Nevěděl jsem, že koaliční smlouva je zákon

O znovuzavedení poplatků za pobyt v nemocnici by mohla diskutovat koaliční rada na své další schůzce v pondělí. Babiš uvedl, že ANO při vyjednávání o koaliční smlouvě nemělo potřebná data. Nyní se snaží najít úspory v rozpočtu. „Nevěděl jsem, že koaliční smlouva je zákon. Nikdo dopředu neví, co se tady uděje,“ komentoval Babiš. „Snažím se v rozpočtu hledat nějaké možnosti a myslel jsem si, že to bude téma,“ poznamenal. Dodal, že diskusi o poplatcích nechce vést veřejně. Pokud ji koalice otevře, pak se tak podle Babiše stane na koaliční radě. 

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka není problém koaliční smlouvu změnit, pokud se na tom všechny strany shodnou. Ale protože ČSSD s obnovením nesouhlasí, je podle něj otázkou, jestli je vůbec zájem o změně společné dohody jednat.