Potvrzeno. Mafiánský boss Maslák si má odpykat deset let

Olomouc – Boss slovenského podsvětí Miroslav Maslák si musí za vydírání českých podnikatelů odpykat desetileté vězení. Rozhodnutí nižší instance po úpravě rozsudku potvrdil olomoucký vrchní soud. Masláka zároveň z Česka na dobu neurčitou vyhostil a uložil mu bezmála milionovou pokutu.

„Trest u obžalovaného Masláka mohl být ještě vyšší, než je deset let. V sazbě pět až 12 let jej však považujeme za přiměřený,“ řekl předseda senátu Jaroslav Zbožínek. Podle soudu je na místě i zmíněné vyhoštění. „O tom, jak je obžalovaný a jeho skupina nebezpečná, svědčí jeho skutky. Jestliže hoří auta, střílí se do domů, taková osoba nemá v českém prostoru co dělat,“ dodal. V některých odvolacích námitkách podle něj ale měl Maslák pravdu, a proto v jeho případě rozsudek zrušili a upravili.

Gang podle obžaloby vymáhal oprávněné i vymyšlené pohledávky, podnikatelům vyhrožoval, zapaloval auta, střílel na jejich domy i vozy. Podle obžaloby bylo poškozeno asi 25 lidí a firem. Způsobená škoda činí podle žalobce nejméně 1,25 milionu korun. Vyděračskými praktikami chtěli muži údajně dosáhnout zaplacení více než 11 milionů korun. V ČR působili asi od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky.

Maslák i jeho spolupracovník Jan Surý vinu popírali a jejich obhájci žádali vrácení kauzy krajskému soudu. Naopak žalobce žádal zpřísnění trestů u obou mužů a peněžitý trest. Poukázal především na generální prevenci i vysokou míru škodlivosti. Hlava vyděračského gangu se dnešního vyhlášení odmítla účastnit, k soudu nedošel ani Surý. Tomu dnes soud potvrdil tříletý trest, na náhradě škody ve výši 900 tisíc se musí s Maslákem podílet.

Kromě těchto dvou kriminálníků jsou v kauze obžalovaní také Slováci Tomáš Ďuriš a Vladimír Haviar a také Radovan Helis ze Vsetína, kterým krajský soud uložil tresty od pěti do osmi let. Jejich případem se bude vrchní soud zabývat později.

Kdo je kdo

  • Miroslav Maslák: 34letý šéf vyděračského gangu patří mezi významné osoby slovenského podsvětí. Obžalovaný byl z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Ačkoliv mu hrozilo až dvanáct let, nakonec byl odsouzen na deset let do vězení.
  • Tomáš Ďuriš: 29letý Slovák, stejně jako Maslák byl obžalovaný z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Krajský soud jej odsoudil na osm let a čtyři měsíce.
  • Vladimír Haviar: 29letý Slovák byl obžalován ze stejných činů jako Maslák a Ďuriš, tedy z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Od krajského soudu odešel s trestem na osm a půl roku.
  • Radovan Helis: 33letý muž ze Vsetína se podle obžaloby dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy. Za mřížemi má podle nižší instance strávit pět let.
  • Jan Surý: 41letý muž z Hošťálkové na Vsetínsku čelil obžalobě z vydírání. Krajský soud jej potrestal tříletým trestem.