Dryml se vzpírá pokutě a žene Senát k Ústavnímu soudu

Praha - Senátor a bývalý zemanovec Vladimír Dryml se rozhodl podat ústavní stížnost na horní komoru. Reaguje tak na dvacetitisícovou pokutu, kterou mu Senát udělil kvůli údajně rasistickému výroku na adresu jemenského lékaře.

Od imunitního výboru Senátu dostal Dryml pokutu za to, že jako ředitel vrchlabské nemocnice počátkem loňského června na adresu jemenského lékaře z královéhradecké letecké záchranky pronesl slova: „Vrať se, odkud jsi přišel“. Výbor vyhodnotil Drymlova slova jako přestupek – měly prý rasistický podtext.

Proti postoji Senátu se Dryml ohradil; tvrdí, že jemenskému lékaři vytýkal, že při příletu vrtulníku do vrchlabské nemocnice byla porušena její pravidla a bezpečnost jejích zaměstnanců. Argumentuje posudkem soudního znalce, který si nechal vypracovat a podle něhož výrok nemohl být rasově motivovaný.

Dryml: Byl jsem veřejně lynčován

„Podávám jako první senátor v historii naší země ústavní stížnost na Senát České republiky,“ píše Dryml ve svém tiskovém prohlášení. Po Ústavním soudu chce, aby záležitost vyšetřil. Podle něj hrozí, že každý zaměstnanec cizí národnosti se nyní bude odvolávat na rasismus, kdykoli mu někdo vytkne nedostatky.

„Cítím se být poškozen jako řadový občan naší země, který byl veřejně označen za rasistu, pokutován za rasový útok a celým Senátem ČR veřejně lynčován, protože lékař jiné národnosti chtěl odvést pozornost od svého pracovního pochybení,“ uvádí Dryml.  

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) uvedl, že imunitní výbor o sankci rozhodl na základě poskytnutých dokumentů policie a výpovědí svědků. Ti podle předsedy imunitního výboru Jiřího Oberfalzera (ODS) nepotvrdili Drymlovo tvrzení, že ho jemenský lékař nejprve slovně napadl kvůli jeho příslušnosti k Senátu. „Jako demokrat musím respektovat právo pana Drymla jako občana obrátit se na soud, ale nejsem si vůbec jist, zda se Ústavní soud bude touto záležitostí vůbec zabývat,“ reagoval předseda Senátu Milan Štěch.

Vydáno pod