Církevní charity rozdaly na pomoc po povodních přes 40 milionů

Praha - České církevní charity shromáždily na pomoc postiženým loňskými povodněmi přes 50 milionů korun. Více než 40 milionů se už proměnilo v konkrétní pomoc. Oznámily to Charita České republiky a Diakonie Českobratrské církve evangelické. Velkou část peněz dostaly charity od partnerských organizací v Německu, které přesně před rokem rovněž postihly katastrofální záplavy.

Obě charity ve většině postižených krajů od počátku pomáhaly, ať již nasazením dobrovolníků a psychologických poradců, nebo poskytnutím vysoušečů, dezinfekčních prostředků a nástrojů na odklízení.

Podle ředitele Střediska humanitární a rozvojové pomoci Diakonie ČCE Jana Duse v některých oblastech pomáhají postiženým i rok po záplavách: „Ještě dnes jsou domácnosti, které domy stále vysoušejí. Kdyby přestaly, tak mohou svůj dům zbourat, protože ty domy jsou natolik podmáčené, že tam ještě pořád musíme pracovat.“

Loňské povodně v Česku měly na svědomí smrt 15 lidí a škody přes 15 miliard korun. V polovině krajů tehdy vláda vyhlásila nouzový stav. Největší škody zanechala velká voda v Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji, postiženy byly i kraje Plzeňský, Liberecký a Královéhradecký a Praha. Vůbec nejvíc postihla velká voda Zálezlice ve středních Čechách.

Zálezlice rok po povodni (zdroj: ČT24)
Vydáno pod