Popřít otcovství je snadnější, ne ale samozřejmé

Praha – Na popření otcovství mají díky novému občanskému zákoníku muži od ledna čas až do šestých narozenin dítěte. Stihnout by to ale měli do 6 měsíců od chvíle, kdy o svém rodičovství začnou pochybovat. Za čtyři měsíce tohoto roku už soudy rozhodly ve více než 120 případech. Pokud má však muž pochybnosti i po uplynutí zákonné lhůty, je popření otcovství mnohem komplikovanější.

Spory o otcovství (zdroj: ČT24)

Ukazuje to příběh Oldřicha Kubiše, kterému před pěti lety testy DNA potvrdily, že nemůže být otcem desetiletého chlapce, na něhož ovšem stále platí alimenty. Soud ale jeho žádost o popření otcovství odmítl s odůvodněním, že zákonná lhůta na popření rodičovství byla promlčena.

Nyní mohou soudy v určitých situacích uplynutí lhůty prominout. „Když je člověk třeba na vojenské misi a v té době měl zplodit dítě. Nebo když je ve vězení a v té době měl zplodit dítě,“ přiblížil advokát Daniel Kaucký.

Lhůtu by rád prolomil i Oldřich Kubiš - našel pravého otce dítěte a nadále usiluje o vymazání svého jména z matriky. Na všech příslušných místech ho odkazovali na soudní znalecký posudek DNA. Matka dítěte ovšem odmítá, aby chlapec nové testy, které soud uznává, podstoupil. I v těchto případech podle advokátů existují nějaké možnosti, i tak ale Odlřich Kubiš může jen doufat.