Dienstbierův nový plán – volební právo pro cizince

Praha - Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) chce prosadit volební právo pro cizince. Nejprve by mohli hlasovat na lokální úrovni, později možná i při volbách do Poslanecké sněmovny. Podle Dienstbiera by takový krok přispěl k jejich lepšímu začlenění do společnosti. V současné době mohou v Česku k urnám jenom přistěhovalci z Unie – ovšem jen k obecním a evropským volbám. Podle Dienstbiera by zároveň měli mít cizinci možnost působit v tuzemských politických stranách.

Přistěhovalci z EU sice mohou přijít k obecním či evropským volbám, ale nemohou být členy politických stran. „Je to absurdní, chtěl bych otevřít debatu o možnosti členství těchto osob v českých politických stranách,“ prohlásil Dienstbier v Událostech, komentářích. 

Další kategorií pak jsou cizinci, kteří mají v České republice trvalý pobyt. Ten mohou získat nejdříve po pěti letech, co zde žijí. „Trvalý pobyt získá ten, o němž se tento stát rozhodne, že chce, aby tu natrvalo zůstal a byl součástí této společnosti. A pokud jsme někoho přijali mezi sebe, tak si myslím, že v rámci jeho lepší integrace do společnosti by takovým osobám mělo být umožněno hlasovat alespoň v komunálních volbách,“ podotkl ministr s tím, že je příliš brzy na to bavit se o parlamentu.

Dienstbier chce volební právo pro cizince (zdroj: ČT24)

Získat státní občanství je v Česku těžké 

Státní občanství je možné získat až po deseti letech pobytu v ČR. Vždy ale záleží na státu, nárok není automatický. „Musí být splněna řada podmínek. Je to jeden z nejpřísnějších režimů v rámci Evropské unie,“ konstatoval Dienstbier s tím, že by „šlo uvažovat o zmírnění systému“. V nejbližší době ale pravděpodobně s podobným návrhem nepřijde. 

Na legislativní úrovni se nyní připravuje uzákonění limitů předvolební kampaně. Ještě před podzimními volbami ale ke schválení nedojde. „Návrh má předkládat ministerstvo vnitra a já tam mám spolugesci. Ta částka se pohybuje podle typu voleb od 3 milionů až do 70 milionů,“ dodal ministr. Počítá se rovněž se zastropováním darů politickým stranám. Zcela zakázat dary od právnických osob se ale nepodařilo.