V eurovolbách přeskočila lídra, do vedení KDU-ČSL se jí ale nechce

Praha - Michaela Šojdrová je jednou ze tří lidoveckých politiků, kteří se dostali v letošních volbách do Evropského parlamentu (EP). Dlouholetá poslankyně získala přes 22 tisíc preferenčních hlasů a přeskočila tak i jedničku lidovecké kandidátky Pavla Svobodu. Jako „vstupenku“ do nejvyššího vedení strany to ale nevnímá: před stranickými funkcemi dává přednost práci europoslankyně.

„Neberu to tak, že bych se měla ucházet o nějakou funkci v předsednictvu. Teď je moje pozice důležitá v Evropském parlamentu, kde toho mohu hodně udělat,“ uvedla v pořadu Hyde Park. Volby do EP pro ni byly „zadostiučiněním, že na mě voliči nezapomněli a že mi stále důvěřují“.

Šojdrová zůstává i nadále v celostátním výboru KDU-ČSL, do dalších funkcí se ale nehrne. „Stranické funkce zaberou moc času… politiku na úrovni České republiky přenechám současnému vedení strany,“ dodala. 

V europarlamentu se chce věnovat hlavně školství a kultuře. Největší problém vidí v nedostatečné jazykové kvalifikaci našich učitelů; proto by chtěla pomáhat školám zapojovat se do různých vzdělávacích programů. „Mandát chci také využít k tomu, abych přesvědčila lidi, že EU má smysl a že je potřeba ji zlepšovat – aby byla méně byrokratická a více se přiblížila lidem,“ slibuje europoslankyně. 

Oproti minulým volbám do EP si lidovci o jeden mandát polepšili. Jsou součástí nejsilnější frakce – Evropské lidové strany (EPP), která čítá celkem 221 poslanců z 751členného parlamentu. Spolu se čtyřmi zvolenými poslanci za TOP 09 vytvořili českou národní delegaci. „Se sedmi členy jsme osmou největší národní delegací,“ podotkla Šojdrová. „Jestli chceme něco prosadit, tak se musíme umět nad těmi tématy spojit,“ vysvětlila spolupráci s opoziční stranou.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Letošní volby do EP provázela opět nízká volební účast, méně než Čechů přišlo k urnám už jen Slováků. To Šojdrovou příliš netěší. „To, že v Česku lidé nevnímají euparlament jako něco, co je pro ně důležité – to je věc těch, kteří vytvářeli kampaně typu: EU nepotřebujeme a euro nechceme,“ uvedla. Šojdrová to vnímá jako zpochybňování významu Unie. „Do značné míry voliče chápu, že si řekli, že to asi smysl nemá,“ myslí si europoslankyně. 

To, že lidé volby ignorovali, pramení podle Šojdrové i z neznalosti: „Lidé neví, co jim EU přináší, k čemu je dobrá. A europoslance neznají,“ dodala. Na úspěchu lidovců v těchto volbách má prý podíl bývalá europoslankyně Zuzana Roithová. „Odevzdávala dobrou práci a my sklízíme její výsledky,“ uvedla Šojdrová. Roithová znovu nekandidovala, lidovci by ji ale rádi viděli jako eurokomisařku. Politička se ještě nerozhodla, čas na rozmyšlenou si vzala do prázdnin. 

Lidovci získali ve volbách 10 procent hlasů; skončili tak na pátém místě za vítězným ANO, TOP 09, ČSSD a komunisty.