Transplantační plány nefungují. Lékaři jsou zároveň „hledači orgánů“

Brno - Vládní akční plán na zvýšení počtu dárců orgánů nefunguje, alespoň to tvrdí dvě největší české transplantační klinky v Praze a Brně. Za čtyři roky se počet zemřelých dárců téměř nezvýšil, přitom ministerstvo zdravotnictví si od plánu slibovalo až stoprocentní nárůst. Zatímco počet zemřelých dárců se každý rok pohybuje okolo 200, na orgány čeká pětkrát více nemocných.

Akční plán měl ve všech okresních nemocnicích zřídit novou funkci: dárcovské konzultanty, kteří budou mrtvé dárce transplantačním centrům aktivně nabízet. „První rok se zdálo, že by finanční prostředky na jejich činnost mohly být, další rok ale jakákoli podpora pro tuto specifickou náročnou práci nebyla,“ přiznala vedoucí oddělení odběru orgánů centra IKEM Eva Pokorná. Konzultanty tak nahradili přímo lékaři, kteří musí stíhat při své práci v nemocnici i funkci „hledače orgánů“.

„Snažíme se dárce vyhledávat. U nás v nemocnici je to jednodušší v tom, že každý pacient, který je v bezvědomí, skončí dřív nebo později na ARO. Když vidíme, že i přes naši léčbu došlo k úmrtí, tak se nebojíme pacienta nabídnout na vyšší pracoviště, tzn. zavoláme transplantační koordinátorce do Brna,“ vysvětlil primář břeclavského ARO Miroslav Čermák, podle kterého to znamená až osm hodin telefonování, než si pro dárce přijede transplantační tým.

„Bohužel nejsou ekonomické prostředky na to, aby byli konzultanti dárcovství zaplaceni. Nahrazují je tak vedoucí pracovníci ARO a dělají to vlastně navíc,“ připustil Petr Němec, ředitel Centra transplantační a kardiovaskulární chirurgie v Brně. A tak se liší počet dárců i podle jednotlivých nemocnic: například v Břeclavi za poslední tři roky našli šest dárců, zatímco na stejně velkém pracovišti v Uherském Hradišti to nebyl ani jeden.

Ministerstvo chce nefungující akční plán, schválený před čtyřmi lety, v nejbližší době zkontrolovat. „Revize by mohla zabrat dva až tři měsíce, takže rozhodneme-li se na tom něco měnit, tak by to mělo být do konce tohoto roku,“ zavázala se mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Dárcovství orgánů popisuje primář ARO Miroslav Čermák (zdroj: ČT24)

Tak dlouho ale nemůže čekat například 53letý Jaromír Hašl, který kvůli nemocnému srdci leží už tři měsíce v brněnském transplantačním centru. „V této situaci už jiné řešení nezbývá, je to jediná možnost, jak dospět k záchraně života,“ smířil se s delší čekací dobrou Hašl. Jen na srdce čeká v Česku více než 100 pacientů, na další orgány asi 900. Toto číslo se ale rok od roku zvyšuje.

Podle studie pražského IKEMu by mrtvých dárců mohl být až dvojnásobek. Životně důležité orgány by se tak k pacientům dostaly rychleji. „Pokud lékaři pochopí, že je to důležitá věc, tak myslí na to, že člověk, který má známky mozkové smrti, může být dárcem orgánů. Toho dárce pak vyšetří a nabídne,“ popsal možnou cestu k navýšení počtu dárců Petr Němec.