Vyloučené lokality: Ani úklid nezakryje nevyhovující stav ubytoven

Karviná - Do sociálně vyloučených lokalit na severu Moravy dnes zamířila ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) spolu se šéfem resortu vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Obyvatelé karvinské problematické čtvrti Nové město se na vládní návštěvu náležitě připravili, oblast byla o poznání čistší, než bývá obvyklé. Její obyvatelé totiž celý čtvrtek uklízeli. „Přivádí mě to na myšlenku příště přijet úplně inkognito, aby člověk lépe viděl realitu,“ podotkla Marksová.

Ani důkladný úklid ale nedokáže zakrýt těžkosti, se kterými se podobné oblasti potýkají po celé republice. Lidé v nich často žijí v nevyhovujících ubytovnách, za které jejich provozovatelům platí mnohdy vysoké částky. Systém výplaty příspěvků na bydlení je totiž nyní nastavený tak, že se v ubytovně platba počítá podle počtu osob, v bytě ale podle metrů čtverečních. Proto je pro provozovatele ubytoven výhodné mít v malé místnosti co největší počet nájemníků, zatímco na běžný byt peníze nestačí. Více o ubytovnách včetně fotoreportáže si můžete přečíst zde.

Stát nechce platit předražené nájmy

„V žádném případě nechceme platit předražené nájmy některým pseudopodnikatelům. Viděli jsme odstrašující případ na Šluknovsku, kde za byt 2+1 o rozloze odhadem 60 metrů, a byt to byl pouze v názvu, stát platí 8 500 korun. Tržní cena tohoto pseudobytu je tak 300 korun,“ poznamenal Chovanec. Zneužívání doplatků na bydlení by proto měla zamezit chystaná novela zákona o hmotné nouzi i nový zákon o sociálním bydlení. Zákon o hmotné nouzi je v připomínkovém řízení, normu o sociálním bydlení se ale zřejmě podaří schválit nejdřív v roce 2016. Peníze, které stát ušetří, by pak měly jít zpět do sociálních programů, které ve vyloučených lokalitách chybí.

V každém kraji v Česku se podle ministra navíc najde lokalita, kde jsou podobné problémy. Sociálně vyloučené oblasti jsou spojené i s kriminalitou. Karvinským městským strážníkům s jejím potíráním pomáhalo i deset asistentů, kteří zde působili v rámci projektu Evropské unie. Ten teď ale skončil a od července tak budou v oblasti na státní náklady pomáhat už jen čtyři pracovníci. Ministr vnitra alespoň slíbil, že navýší počty policistů. 200 jich půjde do Moravskloslezského kraje, 35 přímo do Karviné: „Ideální stav by byl 80, těch 35 přijde do konce letošního roku.“