Prahu opouštějí vyléčení Ukrajinci, básník odlétá i s novými verši

Praha – I čtvrt roku po příletu vojenského speciálu z Ukrajiny zůstává v pražských nemocnicích pět lidí zraněných při únorových nepokojích v Kyjevě. Celkem tehdy v rámci programu Medevac přiletělo 41 lidí, z nich dva tvořili doprovod, ostatní byli zranění a skončili v pražských nemocnicích. Většina z nich se ale vrátila domů. Dnes jako jeden z posledních odletěl do Kyjeva básník, vysokoškolský profesor a filmový režisér Stanislav Černilevskyj.

Lidé Majdanu se po pražském léčení vracejí domů (zdroj: ČT24)

Stanislav Černilevskyj utrpěl ve druhé polovině února při pouličních střetech v Kyjevě průstřely ruky a nohy. O pět dnů později již ležel v motolské nemocnici, kterou opustil až nyní, aby se vrátil domů. Během hospitalizace napsal texty, které se chystá na Ukrajině vydat. Jejich hlavním tématem je zrada.

Většina Ukrajinců hospitalizovaných v Česku po nepokojích na přelomu února a března už ale odletěla. Další sice zůstávají v Praze, nikoli však už v nemocnici – lékaři upozorňují, že to neznamená, že by již byli docela zdraví. Podle Tomáše Haišmana z ministerstva vnitra jeden mladík, kterého už lékaři propustili, utrpěl vážné poškození zraku. Pětice, jež v pražských nemocnicích zůstává, je například popálená, poraněná střelbou nebo utrpěla poškození zraku po výbuchu plynu, popsal Haišman. „Doba léčby odpovídá výraznému poškození zdraví, jsou to stále vážné případy,“ podotkl.

Nejméně dva z Ukrajinců, kteří přiletěli na léčení, v Česku zřejmě zůstanou natrvalo. Jde o dva mladíky včetně onoho, který má poškozený zrak. „V případě těch dvou mladistvých jsme přistoupili na jinou variantu než na návrat – s jejich souhlasem,“ uvedl Tomáš Haišman.

Zranění Ukrajinci se do českých nemocnic dostali v rámci programu, který spadá pod ministerstvo vnitra a funguje jedenáctý rok. V minulosti se podobným způsobem v Česku léčilo 165 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čečenska, Iráku, Pákistánu, Afghánistánu, Kambodže, Libye, Barmy a Sýrie. Nejčastěji přilétaly děti, například s vrozenými srdečními vadami.